Marit tar Jan i örat

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är roligare att bita varandra i rumpan än att stå upp för vad man tycker och vill göra”

Jan Björklund hann under sitt tal på FP:s riksmöte utdela kängor och tjuvnyp till både Mona Sahlin och Lars Ohly.
Foto: scanpix
Jan Björklund hann under sitt tal på FP:s riksmöte utdela kängor och tjuvnyp till både Mona Sahlin och Lars Ohly.

Jan Björklund hotar med Lars Ohly och kritiserar Mona Sahlin.

Det får partikamraten Marit Paulsen att ryta till.

– Det är roligare att bita varandra i rumpan än att stå upp för vad man tycker och vill göra.

Foto: per groth
Fp:s vallokomotiv Marit Paulsen tar partiledaren Jan Björklund i örat. Hon tycker att han är för snar att smutskasta sina politiska motståndare.

När Folkpartiets ledare Jan Björklund talade på partiets riksmöte i Västerås i dag ägnade han stor del av tiden åt att attackera de rödgröna.

– För Sveriges skull: Låt dem stanna i opposition! sa Björklund om framförallt Vänsterpartiets skolpolitik.

Varnade för Ohly

Han ifrågasatte de rödgrönas jobbpolitik, kritiserade deras inställning till företagande och kärnkraft och varnade för Vänsterpartiets Lars Ohly i fråga om avdraget för hushållstjänster, "RUT":

– Min uppmaning till Mona Sahlin i dag är: Låt inte Lars Ohly bestämma!

Björklund, liksom övriga politiker, borde prata egen politik i stället för att klanka ner på motståndarsidan, anser Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen, 70.

– Jag tror det är ett billigt sätt att försöka skaffa sig framgång. Ett jävligt billigt sätt. Och jag hoppas att väljarna protesterar med att rösta på dem som är lite mer uppriktiga och lite mer sansade, säger hon.

”För mycket anfall”

Marit Paulsen var en av framgångsfaktorerna bakom Folkpartiets resultat i sommarens EU-val. Inför riksdagsvalet i höst vill partiet gärna se henne på barrikaderna igen. Själv är Paulsen tveksam – inte minst på grund av smutskastningen.

– Det är alldeles för mycket att anfalla fienden och tala om hur dålig grannen är och hur bra jag är. Jag skulle vilja ha ett annat stuk. Jag vill att vi ska deklarera var vi står, vad vi vill göra, varför vi vill göra det och möjligtvis också ge en skiss på hur vi har tänkt oss komma dit, säger Marit Paulsen.

– För jag tror faktiskt att våra medborgare har tillgång till all världens information. De är faktiskt kapabla att själva välja vem de tycker har ett vettigt budskap.

Björklund försvarar sig

Men Jan Björklund tycker det är rimligt att även prata om motståndarsidans tillkortakommanden.

– Val handlar om att välja mellan två alternativ. Den absoluta huvuddelen av mitt tal handlade om vad vi vil göra och åstadkomma. Men jag som alla andra ägnar mig också åt att granska motståndarsidans förslag och argument, till exempel att Vänsterpartiet vill avskaffa betygen i skolan. Det talar de inte så högt om själva för de vet att det inte är så populärt. Men det är viktig information till väljarna.

Men kan inte väljarna själva ta reda på vad de politiska alternativen vill?

– Jo.

Men du kan hjälpa till lite grann?

– Ja.

Publicerad: