Lars Vilks: Jag är inte orolig

avJessica Balksjö, Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Konstnären om hoten

Foto: KRISTER HANSSON
tvekar inte Lars Vilks tvekar inte att använda den gamla yxan om han skulle bli attackerad. ”Jag använder den om det handlar om liv eller död. Och enligt polisen får jag använda den i självförsvar.” Skulle det bli ett krisläge tänker han fly till övervåningen där han har dubbla dörrar till ett av rummen. ”Jag har taggtrådshinder att placera i hallen om det behövs”, säger Lars Vilks.

Trots hoten mot Lars Vilks rör sig konstnären fritt i Stockholm.

Aftonbladet träffar honom när han helt ensam lämnar TV4:s huvudentré.

– Jag är inte orolig än så länge.

I går greps sju personer på Irland misstänkta för att ha planerat mordet på den kontroversielle svenske konstnären Lars Vilks. En person ska även sitta häktad i USA misstänkt för inblandning i planerna.

Ändå har Lars Vilks ingen med sig när han lämnar TV4 efter sin medverkan i Malou von Sivers morgonprogram.

– Så länge det är så här stort pådrag är det ingen fara. Men när det börjar lugna ner sig då får jag börja se mig omkring, säger han till Aftonbladet.

Inget skydd

Enligt Vilks har han inte erbjudits något skydd av polisen. Han har dock fått riktlinjer för hur han ska hantera en attack.

– Så länge jag kan värja mig i 20 minuter så säger polisen att det är lugnt.

En av anledningarna till att Vilks tar hoten med sådan ro är, enligt honom själv, att han levt med dem så länge.

– Jag har varit med om det här så många gånger förut. Kanske har jag kanske blivit lite avtrubbad.

Vill få uppmärksamhet

Tanken var att TV4:s morgonprogram skulle handla om provokationer i konstens namn. En av de inbjudna var konstnären Lars Vilks. Efter gårdagens gripanden fick dock programmet byta inriktning.

Lars Vilks, som levt under hot sedan han i en teckning framställt profeten Muhammed som en rondellhund, verkade dock ta hoten med ro.

– Jag har varit med ett tag nu. Det här hotet från al-Qaida kom 2007 och då föreställde jag mig hur det skulle dyka upp mördare lite var som helst men så går det inte till.

Vill få uppmärksamhet

Till TV4 säger Lars Vilks att hoten är ett sätt för de fundamentalistiska grupperna att få uppmärksamhet.

– De vill visa världen vem som styr. Det är fundamentalisternas sätt att handskas med världen.

För Malou von Sivers berättar Lars Vilks också att han under gårdagen lämnade sin ytterdörr olåst.

– När det stormar så här ligger ju alla terrorister lågt och jag har ingen paranoid sida. Det här blir lite som att leva med i ett drama.

Skulle göra det igen

Konstnären säger också att han skulle göra samma sak igen.

– Skulle det finnas ett lämpligt tillfälle så skulle vi kunna göra det igen. Jag tror att alla skulle tjäna på det.

Den efterföljande debatten hettade dock till när s-politikern Nalin Pekgul hörde Lars Vilks försvara sin konst och förklara sina motiv.

– Jag har försvarat dig men nu får jag verkligen en koppling till att det handlar om att medvetet förnedra muslimer.

Läs mer:

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Foto: david bergström
Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.

Publicerad: