Inga vakter skyddade juvelerna

Av: Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

Bukowskis säkerhetspersonal: ”Studenter och trevliga damer som är intresserade av konst”

1 av 6 | Foto: P-O Sännås

Bukowskis utställningssal var fylld med guld och diamanter för upp till 20 miljoner. Men i lokalen fanns inte en enda väktare.

I stället vaktades förmögenheten av studenter och pensionärer.

– Rånarna bara rafsade ner juvelerna i en väska, säger vittnet Tapio Hurtta.

Mitt framför ögonen på personal och ett 50-tal besökare stormade de tre männen in på Bukowskis Auktionskammare i centrala Stockholm.

Med automatvapen i händerna och masker för ansiktet gick de rätt fram till salen där vårutställningens alla smycken visades i glasmontrar.

Bukowskis har valt att inte ha en enda väktare i lokalen utan förlitar sig i stället på övervakningskameror och visningsvärdar.

I rummet med smyckeskollektionen fanns en 70-årig juvelexpert och en ung kvinnlig visningsvärd.

Vittnen slog larm

När rånarna stormade in kunde de bara titta på när de maskerade männen grabbade åt sig juvelsamlingen. En besökare, som blev vittne till rånet, lyckades ta sig ut ur lokalen och larma polisen.

– Jag sprang in till personalen i inlämningen och berättade att de blev rånade och att hon skulle slå larm. Hon hade först svårt att hitta larmknappen, säger Tapio Hurtta, 55.

Från skyltfönstret på Arsenalsgatan såg han hur rånarna rafsade ner juvelerna i väskor. En av rånarna riktade sitt automatvapen mot personalen och höll vakt i mitten av rummet.

– Sen kom det in en kvinna som han slog med pipan i magen. Hon föll ihop på golvet, säger Tapio Hurtta, som själv arbetar som auktionsförrättare i Västerås.

– Det är skrämmande hur dålig säkerheten är i Sverige. Inte en enda väktare – och vem som helst kan komma in, säger han.

”Öppna visningar”

Bukowskis medger att det bara fanns visningsvärdar och personal i utställningslokalen, men informationschefen Charlotte Bergström menar att säkerheten lever upp till försäkringsbolagets krav.

– Bukowskis håller öppna visningar och försäkringsbolaget sätter nivån för säkerheten. Den personal som fanns på plats agerade helt enligt instruktionerna, säger hon.

”Utsätts för risker”

Enligt flera uppgifter till Aftonbladet är Bukowskis visningsvärdar av tradition unga konststuderande som jobbar extra. En bild som bekräftas av antikexperten Peder Lamm.

– Jag började själv på Bukowskis som 15-åring. Man förlitar sig på studenter och trevliga damer som är intresserade av konst. Man har ingen säkerhetspersonal, säger Lamm.

– Man utsätter dessa visningsvärdar för en stor risk när rånare i princip bara kan gå in och ta vad de vill ha. Man skulle kunna tro att auktionshusen har mycket pengar, men de har för lite för att satsa på säkerhet. Allt stavas pengar.

Bukowskis Charlotte Bergström slår ifrån sig kritiken.

Men är det verkligen lämpligt att ha en lokal med så värdefulla saker utan en enda utbildad väktare på plats?

– Jag kan inte uttala mig om det mer än att försäkringsbolaget godkänt den rutin som finns. Bukowskis visningspersonal och värdar var på plats i lokalen och deras roll var att tillkalla polisen och mer än så kan jag inte säga.

Nu anlitas väktare

Efter gårdagens rån har Bukowskis nu beslutat att anlita ett säkerhetsbolag som från och med i dag kommer att vakta det som finns kvar av utställningen.

Polisen hade sent i natt inga misstänkta för rånet.

Publicerad: