Publicerad:
Uppdaterad:

Massaker i England

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Sköt tvillingbrodern först

Foto: ap

Minst 12 personer sköts till döds när en taxichaufför löpte amok i England på onsdagen.

Han körde runt i sin bil och sköt människor genom vindrutan med ett hagelgevär.

Sedan tog han sitt eget liv.

Foto: ap
Dereck Bird.

Massakern tros ha börjat på onsdagsmorgonen med att tvåbarnspappan och taxichauffören Derrick Bird, 52, sköt sin egen tvillingbror.

Han ska sedan ha fortsatt genom att ligga i bakhåll för en jurist som han gjort upp med att träffa i sitt hem, och som han sköt i ansiktet.

Sköt på måfå

Bird ska sedan ha kört in till taxistationen i den lilla staden Whitehaven i nordvästra England där han arbetade. Där klev han ut vid halv tiotiden i morse och sköt ihjäl en kollega som han var osams med.

Enligt Daily Mail flydde han sedan i sin silvergrå Citroën samtidigt som han fortsatte att skjuta människor på gatan – till synes på måfå – med ett hagelgevär genom vindrutan.

Hittills har 12 personer dött i massakern, och tre vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Förutom de döda sårades 25 människor i den blodiga färden som började i centrala Whitehaven och fortsatte söderut genom grevskapet Cumbria.

Mördaren hittad

Helikopter och ett stort antal polispatruller sattes in i en tre timmar lång jakt på Bird, och polisen uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus.

Efter sig lämnade han ett blodigt spår av döda människor. Sammanlagt uppger polisen att de arbetar med 30 olika brottsplatser i Whitehaven och de närliggande orterna Seascale, Egremont och slutligen Gosforth, där en ung bonde sköts till döds på ett fält där han arbetade, enligt Daily Mail.

Derrick Birds Citroën hittades senare hittades övergiven, och strax efter klockan 15 uppgav polisen i Cumbria att de hittat massmördarens döda kropp i ett skogsparti.

Enligt Daily Mail har han skjutit sig själv.

Bråk om kunder

Det är oklart vad som fick Bird att ge sig ut på mordturnén.

Enligt vänner och kollegor hade den nyblivne farfarn ekonomiska problem. Han var också osams med konkurrerande taxichaufförer som ”stal” kunder utan att vänta på sin tur i taxikön.

På tisdagskvällen ska Bird ha grälat häftigt med några konkurrenter om saken innan han körde hem i vredesmod. Daily Mail uppger att han redan då hotade att skjuta någon, men blev stoppad av en vän. Enligt källor till tidningen ska han sedan även ha sökt hjälp på ett lokalt sjukhus men blivit avvisad.

Av andra beskrivs Derrick Bird beskrivs som en stillsam och vänlig man.

– Jag såg honom någon gång i veckan. Han kallades ”Birdy”, säger en taxikollega till AP.

– Jag har svårt att tro att han verkligen har gjort det, han var en tystlåten liten figur.

En annan taxichaufför, Peter Leder, som kände Bird säger att han träffade honom på tisdagen. Han anade inte vad som var på gång, men säger att han slogs av den andres avskedsfras.

– När han gick sade han ”Hej då Peter, men vi ses inte igen” (see you Peter, but I won't see you again), säger Peter Leder till Channel 4 News.

Publicerad:
Publicerad: