Ranelids bror: ”Det är fruktansvärt”

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Ranelid isolerade sig i sitt hem efter att ha anklagats för skattefusk

Foto: Ranelid ställde in i sitt framträdande i Ystad.

Beskyllningarna om ekonomisk brottslighet knäcker Björn Ranelid.

I går isolerade han sig i sitt hem och ställde med kort varsel in ett framträdande i Ystad.

– Det här är fruktansvärt för honom, säger hans bror Håkan.

I går var det meningen att Björn Ranelid skulle framträda vid ”En dag för solidaritet” som arrangeras av Ystad stående teater. Han skulle invigningstala vid evenemanget vars intäkter går till Läkare utan gränser.

Men författaren dök inte upp.

– Jag fick bara veta att han inte skulle komma och det var inte mycket vi kunde göra åt det. Det är klart det är tråkigt, säger teaterproducenten Maria Roxenius.

Hårt utspel

Enligt Björn Ranelids bror har Leif GW Perssons utspel i Aftonbladet om att Ranelid sålt böcker utan att redovisa inkomsterna tagit honom hårt. Dessutom menar brodern att det saknar grund.

– Att vara hederlig och göra rätt för sig är stommen i Björns liv. Jag förstår inte hur Leif GW Persson så självsäkert kan uttala sig om hans inkomster. Björn har brutet räkenskapsår och ska deklarera först i december, säger Håkan Ranelid.

Är anspråkslös

Han reagerade speciellt på påståendet om att brodern skulle vara girig.

– Det är det sista han är. Han har hållit tal på många begravningar bara för att den avlidne önskat det. Ibland har han rest långa sträckor helt utan ersättning.

Enligt brodern är Björn Ranelid i grunden anspråkslös:

– Många retar sig på honom för att han inte liknar andra författare. De kör inte Jaguar, nedknäppt till naveln och de har inte sådant hår eller solbränna som han har.

– Det är synd att man angriper någon i syfte att knäcka honom, säger Håkan Ranelid.

”Måste ha på fötterna”

Även författarkollegan Theodor Kallifatides ifrågasätter GW:s påhopp.

– Ska man anklaga någon för skattebrott måste man ha ordentligt på fötterna. Varför ska Leif GW Persson helt plötslig vara Sveriges moraliska samvete?

På Skatteverket i Stockholm är reglerna klara.

– Om man säljer böcker i samband med en föreläsning är det självklart en intäkt som alla andra, säger Pia Blank, rättslig expert på myndigheten.

Kommer ni att granska Ranelids ekonomi med anledning av brottsanklagelserna?

– Om det skulle vara så får vi inte säga något om det innan det i sådana fall blir ett offentligt beslut, säger Anneli Sjöström, pressansvarig på Skattemyndigheten i Stockholm.

Publicerad: