Linus, 15, dog av Borrelia

Linus föräldrar Lennart och Jeanette Wallberg anmäler nu läkarna som missade deras sons sjukdom.”Vi gör allt för att andra inte ska få vara med om samma sak.”
Linus föräldrar Lennart och Jeanette Wallberg anmäler nu läkarna som missade deras sons sjukdom.”Vi gör allt för att andra inte ska få vara med om samma sak.”

Jönåker Under flera år kämpade Linus Wallberg, 15, mot sina smärtor.

Förra våren dog han av neuroborrelios hemma i familjens soffa.

Nu anmäler familjen tre läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Jag har inget förtroende för vården längre. Vi gör allt för att andra inte ska få vara med om samma sak, säger pappa Lennart.

Linus Wallberg kämpade mot sin sjukdom länge – till slut avled han, 15 år gammal, av Borrelia.
Linus Wallberg kämpade mot sin sjukdom länge – till slut avled han, 15 år gammal, av Borrelia.

Linus Wallberg hade varit sjuk till och från i mer än tre år. Vid flera tillfällen hade han akut fått åka till akutmottagningen i Nyköping för smärtor i kroppen kraftigt illamående och kräkningar. Men när familjen skyndade till sjukhuset skickades Linus oftast hem igen med diagnosen maginfluensa eller influensa.

– Man tror ju på det läkarna säger. Ingen vill ju tro att ens barn är allvarligt sjukt, säger Linus mamma Jeanette Wallberg.

Läkarna avfärdade oron

En av läkarna gav Linus diagnosen astmamage och sa att hans smärtor skulle försvinna av sig själv med tiden. Och när Jeanette berättade för läkaren att hon var orlig för att hon en dag skulle hitta sin son död, skrattade läkaren och avfärdade hennes oro.

Men Linus var allvarligt sjuk. Tidigt på morgonen 17 februari förra året när pappa Lennart skulle väcka Linus hittade han honom död i familjens soffa. Obduktionsrapporten visade att Linus hade dött i sviterna av neuroborrelios.

– Så vitt jag vet var det ingen av alla läkare Linus träffade som testade honom för borrelia. Hade de tagit ryggmärgsprover och gett honom antibiotika hade Linus levt i dag. Men det kändes som att de inte tog oss på allvar, säger Jeanette.

”Viktigt att fallet utreds

Linus föräldrar har nu anmält tre läkare till Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd. En av dem är överläkaren Diana Bornstein Welff, som är medicinskt ansvarig på barnkliniken i Nyköping.

– Det som stod i journalerna och de symptom Linus uppvisade gav inte automatiskt misstanke om neuroborrelios, annars hade vi ju utrett och behandlat Linus. Men det här är en väldigt svår diagnos att ställa, säger hon.

Har ni brustit i behandlingen av Linus?

– Ja det måste man ju naturligtvis säga när ett barn dör av en behandlingsbar sjukdom. Jag kan förstå att familjen väljer att anmäla och det är viktigt att fallet utreds, säger Diana Bornstein Welff.

”De trodde inte på oss”

Men det är en klen tröst för Linus familj.

– De trodde inte på oss. Vi kommer aldrig komma över detta, men om anmälan hjälper andra föräldrar att slippa gå igenom samma sak så är det alltid något, säger Jeanette Wallberg.

Publisert: