Nyheter

Polisen satte in pepparsprej mot demonstranterna

Foto: bengt kuhlén

Vid två tillfällen försökte motdemonstranterna ta sig igenom avspärrningarna för att nå fram till moskémotståndarna.

Polisen använde pepparsprej för att förhindra en konfrontation.

Ett stort polispådrag bevakar för närvarande två demonstrationer för och emot ett moskébygge på Hisingen i Göteborg.

– Vårt mål är att hålla i sär de bägge grupperna, säger insatsledaren Niklas Eriksson till TT.

Inleds på tisdag

Det är på tisdag som spaden sätts i marken nedanför Keillers park och bygget av moskén startar. Motståndarna till bygget har ansökt och beviljats tillstånd för en demonstration som startade vid 12-tiden i dag. Enligt tidningen Expo är det nazistorganisationen Nordisk ungdom som står bakom demonstrationen.

En timme före nazistdemonstrationen startade en motdemonstration med Nätverket mot rasism som arrangör. Demonstranterna, åtföljda och bevakade av polis, skanderade bland annat "inga nazister på våra gator".

Pepparsprej

De bägge demonstrationsgrupperna möttes på 100 meters avstånd från varandra nedanför moskétomten där de skrek slagord till varandra. De var åtskilda av kravallstaket, polisens blåvita avspärrningsband och av en stor mängd poliser. Minst fem av polisens piketbilar var på plats liksom bilar som cirkulerar, en helikopter samt polis till häst.

Motdemonstranter försökte vid minst två tillfällen att ta sig igenom avspärrningarna och nå fram till moskémotståndarna. Vid bägge tillfällena använde polisen pepparsprej vilket fick aktivisterna att retirera.

– Dessutom har några av dem gjort kringgående rörelse för att komma fram, men de har inte lyckats med det, säger polisens presstalesman Jan Strannegård till TT.

Klingar av

Polisen uppskattar att antalet moskémotståndare uppgår till ett 100-tal och antalet motdemonstranter till omkring 300.

Ingen har hittills gripits eller omhändertagits och efter klockan 13 började händelserna att klinga av och deltagare ur bägge demonstrationsgrupperna började bege sig därifrån.

– Men det rör sig personer i området och vi följer dem för att se till att det inte blir några konfrontationer, säger Jan Strannegård.

TT