Nyheter

Hätskt inför EU-möte om romerna

Av: 

Britt Peruzzi

NYHETER

Svenskan som ansvarar för migrationsfrågor bjöds in - i efterhand

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har öppnat sitt extramöte kring illegal migration.

Länder som varit kritiska till den franska massutvisningen av romer är inte bjudna.

Men svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström finns på plats i Paris.

Det möte som president Nicolas Sarkozy i dag kallat ett antal länder till sker utanför EU-samarbetet, vilket ses med missnöje i Bryssel där den franska behandlingen av romer med bland annat massutvisningar varit ett hett diskussionsämne.

Det var i slutet av juli som Sarkozy meddelade att 300 tillståndslösa läger för romer skulle rivas och 700 romer utvisas. Den 19 augusti utvisades de första romerna med chartrade plan mot Bukarest.

Kritiseras av FN

Frankrikes agerande har fått stark kritik från bland annat människorättsorganisationer, FN och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Till dagens möte har i efterhand EU-ordföranden Belgien bjudits in samt EU-kommissionär Cecilia Malmström, som ansvarar för delar av frågan.

– Det är den franske inrikesministern som bjudit in i första hand sin kanadensiska kollega och några europeiska kollegor. Cecilia Malmström är inbjuden som ansvarig EU-kommissionär, säger Love Berggren, svenskans pressassistent.

Sker även i andra länder

Enligt honom är det inte frågan om romerna som står på dagordningen utan illegal migration och visumfrågor.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S), är kritisk till hela hanteringen.

– Det Frankrike gör är fruktansvärt, men tyvärr är allt ljus satt på Frankrike samtidigt som liknande behandling av romer sker i flera andra länder, inklusive Sverige där regeringen inte är överens om hur man ska hantera tiggeri, säger hon.

"Rasistiskt"

Trots att EU-kommissionen i veckan ifrågasatte om rivningar av läger varit lagliga menar Hedh att kommissionen agerat för sent och för slappt mot Frankrike med tanke på att de brutit EU:s regler om grundläggande rättigheter.

– Det som pågår i Frankrike nu är rasistiskt. Man kan inte säga att Rumänien och Bulgarien ska lösa alla romproblem själva. Romernas situation är ett EU-ansvar.

Så sent som förra tisdagen träffade Cecilia Malmström den franska migrationsministern Eric Besson och kommissionären Vivian Reding som genom sitt ansvar för grundläggande rättigheter och minoriteter har huvudansvar för romska frågor.

Sluta mjäka

Efter det konstaterade Malmström att det återstod en hel del frågetecken i ämnet och att kommissionen tagit emot flera anmälningar i ärendet.

– Vi har nu en grupp jurister som tittar på exakt vilka lagar som har följts - eller inte följts. Framför allt är det viktigt att undvika stigmatisering av romer som grupp, summerade Malmström på sin blogg efter mötet.

I morgon hålls en stor debatt kring romfrågan i Europaparlamentet i Strasbourg.

– Många är kritiska och många kommer att tala. Jag hoppas att parlamentet kan sända en klar signal till kommissionen om att man inte kan fortsätta mjäka med Frankrike. Nu är det upp till besvis om EU gemensamt kan lösa detta, säger Anna Hedh.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: