Maud: Här är 200 kompetenta kvinnor

avElisabeth Marmorstein

C-ledaren vill uppmuntra företagen att frivilligt välja in fler kvinnor

Foto: LOTTE FERNVALL
Maud Olofsson.

Näringsminister (C) Maud Olofsson vill inte kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

Nu skickar hon i stället en bok med namn på 200 kompetenta kvinnor till bolagens valberedningar.

– Bolagen ska inte längre få skylla på att det är svårt att få tag i kvinnor, säger hon.

Trots flera års debatt är andelen kvinnor i de börsnoterade bolagen fortfarande knappt 20 procent. Med dagens takt skulle det ta 150 år innan det är hälften kvinnor i styrelserna.

S-ledaren Mona Sahlin har lovat att lagstifta om könskvotering om de rödgröna vinner valet. Både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har hotat med lagstiftning men näringsminister Maud Olofsson är helt emot.

200 namn

Istället vill hon uppmuntra bolagen att på frivillig väg välja in fler kvinnor. För att underlätta sökandet efter dugliga och villiga kvinnor skickar hon nu en bok med namn, bild och meritförteckning på 200 kvinnor till valberedningarna i 500 börsbolag. Kvinnorna har alla gått Almis styrelseutbildning Styrelsekraft som Maud Olofsson initierade 2009.

I följebrevet till valberedningarna skriver näringsministern:

"Min förhoppning är att ni bland dessa kvinnor kan hitta en eller flera kandidater i samband med årets styrelsetillsättningar. "

– Sedan kan de inte komma och säga att det inte finns några kvinnor att ringa upp, säger hon.

”Förväntar mig bättring”

Räcker det här för att uppnå en jämn könsfördelning?

– Jag förväntar mig att det blir en förbättring. Jag ser att fler och fler styrelser inser att de måste göra något. Men det är fortfarande alldeles för få.

Som näringsminister är Maud Olofsson ansvarig för de statliga bolagens könsfördelning.

– Vi jobbar mycket medvetet med att rekrytera kvinnor och det har gett gott resultat. Det är hälften män och hälften kvinnor i dag. Nästa steg är ledningspositionerna.

Ikväll är det stor avslutningsfest för deltagarna i Almiprojektet på Grand Hôtel i Stockholm. En av dem som har gått utbildningen är Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare informationschef vid hovet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010