”De radade upp dem och sköt”

avJosefine Hökerberg

Talibaner dödade åtta västerländska läkare

Sex läkare från USA, en från Storbritannien och en från Tyskland har hittats mördade i norra Afghanistan.

Enligt uppgifter till AFP var kropparna svårt skottskadade.

Talibanerna har tagit på sig ansvaret för massakern.

Läkarteamet var på resa i skogstrakterna i nordöstra Afghanistan när attacken inträffade.

– I Kuran wa Minjan distriktet i Badakhshan attackerades de av beväpnade personer som stal deras tillhörigheter, radade upp dem och sköt dem, sade Badakhshans polischef Kemtuz till AFP på lördagen.

Radades upp och sköts ihjäl

Sammanlagt dödades 10 personer – 8 västerländska läkare och två afghanska tolkar.

Fem av de döda – samtliga från USA – var män, medan tre av offren var kvinnor, skriver AFP. Afghansk polis hittade liken i torsdags, men det är oklart när morden utfördes.

Fyra av läkarna arbetade för eller hade kopplingar till den kristna hjälp-organisationen International Assistance Mission som är i landet för att hjälpa afghanerna med medicinsk hjälp och ögonvård. Resten tillhörde andra hjälporganisationer.

Polischefen Kimtuz tror att rån kan ha varit ett motiv till morden – trots att talibanerna var snabba med att ta på sig ansvaret för dådet.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahed uppgav på lördagen att man tagit livet av "nio kristna missionärer" i norra Afghanistan rapporterar AFP. Anledningen skulle vara att västerlänningarna haft med sig biblar och att de, enligt talibanerna, spionerade för USA:s räkning.

Talibanerna tar ansvar för massakern

En afghansk man som reste med läkarna, "Saifullah", uppger att han benådades efter att ha fallit på knä framför angriparna och börjat rabbla verser ur koranen.

Talesmannen för International Assistance Mission, Dirk Frans, avvisar bestämt att gruppen skulle vara i landet för att missionera.

En av de mördade ska vara ögonläkaren Tom Little från Delmar, New York, som jobbat i Afghanistan i över 30 år. Han kastades ut ur landet 2001 när talibanerna anklagade honom för att missionera, men återvände efter att USA störtat regimen. Den brittiske läkaren Karen Woo uppges också vara död. Hon var den som tog intitiativet till resan, enligt The Guardian.