En dog i bastu-VM

Ryss omkom i finalen

Chockade åskådare till tragedin ger varandra tröst.
Chockade åskådare till tragedin ger varandra tröst.

Den ryske deltagaren Vladimir Ladysjenskij dog under finalen av bastu-VM i finska Heinola.

Hans finske motståndare Timo Kaukonen fick föras till sjukhus med brännskador.

– Jag är chockad, säger tävlingsledaren Ossi Arvela till Aftonbladet.

Ryssen Vladimir Ladysjenskij, till vänster, avled efter att tävlingen avbrutitis.
Ryssen Vladimir Ladysjenskij, till vänster, avled efter att tävlingen avbrutitis.

Under finalen i bastu-VM i finska Heinola ville varken ryssen eller finnen ge sig – och trots att båda gett domarna tummen upp valde man att avbryta finalen efter sex minuter.

Då hade deltagarna suttit inne i 110-gradig hetta och var 30 sekund hälldes en halvliter vatten på bastun.

Gjorde tummen upp

– Det var fem personer dom kollade dem hela tiden, och de signalerade tummen upp som de ska göra om allt är okej. Till slut såg vi att det inte stod rätt till, säger Ossi Arvela, tävlingsledare för bastu-VM.

När man öppnade dörren föll båda delatagarna ihop och publiken fick chockat se på när de båda deltagarna skakade på marken och skinnet föll av från deras kroppar.

Enligt den norska tidningen Dagbladets reporter på plats var båda tävlanden illa däran.

– De hade spasmer och blödde från öppna sår på kroppen. Huden såg ut att flaga av, säger fotografen Håkon Eikesdal.

Höll sig kvar i bänken

Enligt Eikesdal var de båda männen illa åtgågna redan innan tävligen avbröts. Ändå vägrade Timo Kaukonen att lämna bastun.

– Finnen ville inte gå ut. Då gick de in för att dra ut honom med våld men han höll kvar sig i bänken. Då hade han redan kräkts, säger Eiksendal i Dagbladet.

Kaukonen och Ladysjenskij fick omedelbart vård på plats, men den ryske deltagarens liv gick inte att rädda. Han var i 60-årsåldern.

Den finske finalisten, som var i 40-årsåldern, fördes till Lahtis centralsjukhus med allvarliga brännskador.

Polisen utreder

En polisutredning har redan inletts och man kommer att reda ut om något brott har begåtts, men tävlingsledningen tycker inte att säkerheten var dålig.

– Nej, vi hade två ambulansteam och annan sjukvårdspersonal på plats. Allting var i sin ordning, säger Ossi Arvela.

På Svenska Bastuakademien beklagar man det inträffade.

– Det är djupt tragiskt att något sådant inträffar. 110 grader är otroligt högt för en människokropp att tåla, säger ordförande Göran Honkamaa.

Han fortsätter:

– Vi har varit inbjudna att vara med, men det är inte något vi tycker att man ska bedriva. Bastubad ska vara en njutning. Jag tycker det här är oförsvarbart.

Andra extrema dödsfall

För några år sedan dog en finsk 20-åring sedan han deltagit en supartävling på Finlandsfärjan. Mannen drack en flaska 50-procentig vodka och hittades senare död på färjan med en promillehalt på 4. Han ska också ha druckit en hel del öl innan han gick på färjan.

Tidigare i år dog vinnaren i en pannkaksätartävling i Ryssland. Boris Isajev åt 43 pannkakor fyllda med banan och vispgrädde innan han segnade ner och avled. Isajev dog under prisceremonin men den exakta dödsorsaken är oklar. Enligt kollapsar människor ibland under tävlingen.

Förra året avled trebarnsmamman Jennifer Strange sedan hon druckit 7,5 liter vatten. Strange fick magsmärtor, huvudvärk innan hon senare avled i hemmet. Kroppens normala balans hade rubbats av ett för snabbt intag av vatten, hjärnan svällde och slutade att reglera andningen.

Publisert: