Planerade bombdåd inför fotbolls-VM

NYHETER

Polisen i Sydafrika säger sig ha sprängt en vit extremistgrupp som planerade att begå bombdåd i kåkstäder med svart befolkning inför fotbolls-VM.

Gripanden har gjorts på flera platser och bland annat vapen och ammunition har tagits i beslag, sade polis- och säkerhetsminister Nathi Mthethwa på torsdagen till reportrar.

Gruppen ska bland annat ha hyst planer på attentat i Pretorias kåkstäder.

Mthethwa var förtegen om detaljerna kring gripandena, men han uppgav att några av de gripna var anhängare av ett samhälle för bara vita individer, en vit "volkstaat".

Nästan två decennier efter det att rasåtskillnadssystemet, apartheid, skrotades är rasmotsättningarna fortfarande stora på sina håll i Sydafrika. Och vapen har det hela tiden funnits gott om.

Känslorna skruvades upp extra mycket förra månaden då den forne vite rasistledaren – och volkstaats-ivraren – Eugène Terre'Blanche blev ihjälslagen av två anställda i sitt hem.

Samtidigt står "andra sidan" för en stor del av våldshetsandet i Sydafrika i dag och dess mest namnkunnige representant är ledaren för regeringspartiet ANC:s ungdomssektion, Julius Malema. Han har bland annat envisats med att sjunga den gamla kampsången "Kill the boer" (Döda boern) och uttryckt sig rasistiskt mot vita personer.