Nyheter

Terrorplaner avslöjade

Av: 

TT

Johan Nordström

NYHETER

Oro efter bombhot i Paris

Flera europeiska storstäder är under hot från al Qaida-terrorister.

En tillfångatagen tysk terrorist har berättat om planerna att samtidigt slå till i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Gruppen, med bas i Pakistan, ska ha planerat flera samtidiga angrepp på städer i Storbritannien, Frankrike och Tyskland, enligt Sky News utrikeschef Tim Marshall.

Också USA kan ha varit ett möjligt mål och president Barack Obama har underrättats, uppgav ABC News och hänvisade till amerikanska säkerhetskällor.

Terrorattentaten skulle ha genomförts på ett liknande sätt som räderna i Bombay i Indien 2008, sade säkerhetskällor till Sky News. Då attackerade tungt beväpnade män flera mål i staden, bland andra hotell Taj Mahal och centralstationen. 166 människor dödades.

Förberedelserna för en attack på Europa var i ett framskridet stadium men inte nära förestående, enligt Marshall.

Tysk källa

Källan till informationen var en misstänkt tysk terrorist som greps på väg till Europa och nu hålls fängslad i Afghanistan, enligt ABC.

Planerna på angreppen mot Europa avslöjades efter ett samarbete mellan underrättelsetjänsterna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA.

Marshall sade att det ökade antalet anfall med förarlösa plan i Pakistan var ett försök av väst att störa terrorförberedelserna.

USA ville inte kommentera specifika planer mot Europa men medgav att de riktade angreppen med förarlösa flygplan i Pakistan avsåg att störa militanta nätverks terrorplaner.

– Terroristerna som är inblandade är, som alla inser, målen. Det är själva idén med allt det här, sade en amerikansk tjänsteman till Reuters.

20 räder

Också Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att CIA hade trappat upp drönarräderna in i Pakistan för att försöka stoppa misstänkta terrordåd mot europeiska mål.

Tidningen, som hänvisade till olika tjänstemän, skrev att det inte var känt exakt vilka planerna var men att man trodde att de gällde flera länder, bland dem Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Pakistans säkerhetstjänst har rapporterat omkring 20 räder med drönare längs den Afghanska gränsen under september. Minst fyra människor uppges ha dödats de senaste dagarna. En av dem sades vara den operative ledaren för al Qaida i Afghanistan och Pakistan.

Bombhot i Paris

Det spekuleras i om bomhotet mot Eiffeltornet i går är kopplat till terrorplanerna.

Efter att Frankrike beslutat att förbjuda ansiktstäckande slöjor har islamistiska hemsidor hotat att attackera landet.

Bara i Parisregionen har fyra bombhot uppdagats under lika många veckor.

Frederic Pechenard, chef för landets underrättelsetjänst, sa till radiokanalen Europe 1 att han inte vill skrämma folk.

– Men det finns information om att en större attack planeras, uppger Sky News.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter