Mejla

Wolfgang Hansson

Talibanerna vill visa att regeringen och Nato inte kan garantera säkerheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Psykologiska effekten värre än förödelsen

Talibanerna försöker inte inta Kabul.

Däremot vill de skapa så mycket kaos, död och förintelse som möjligt.

Visa för alla att inte ens i huvudstaden kan regeringen eller Nato garantera säkerheten.

Alla som ska köra in till Kabul måste passera militära checkpoints där bilarna kontrolleras. Det ska inte gå att smuggla in vare sig människor, vapen eller sprängmedel.

I teorin alltså.

I praktiken är Kabuls infarter mer av en schweizerost. Den som verkligen vill kan föra in ett mindre kärnkraftverk utan att bli stoppad. Mutor är ett sätt.

Bryta ner regimen

Dagen talibanattack i Kabul är inte den första men kanske den mest spektakulära hittills. Sättet den genomfördes på är skräddarsytt för att moraliskt bryta ner regimen och de utländska soldaterna.

Psykologiskt är effekten förödande när presidentpalatset, lyxhotell och myndighetsbyggnader beskjuts samtidigt. Långt värre än de fysiska skadorna.

När regeringen Karzai och Nato-trupperna inte ens kan skydda Kabul hur ska de då kunna skapa fred och säkerhet i detta bergiga och krigshärjade land? Denna del av Kabul är den mest välbevakade platsen i hela landet.

Talibanerna har inte kapacitet att inta och hålla Kabul. Men en grupp beväpnade rebeller som är beredda att slåss till sista blodsdroppen eller spränga sig själva i luften räcker för att skapa ett rejält kaos.

Psykologiskt övertag

Attacken är del i en process som gradvis bryter ner vanliga människors förtroende för regeringen och president Karzai. Den ger talibanerna ett psykologiskt övertag som delvis kompenserar det faktum att de i grund och botten är militärt totalt underlägsna.

Vad de däremot har är motivation. De slåss för någonting de tror på.

Attacken kan även ses som en hälsning till president Barack Obama som just nu är i färd med att skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan.

"Det spelar ingen roll hur många fler soldater du skickar. Vi kommer ändå att kunna slå till mot regeringens hjärta", är talibanernas budskap.

Dubbelagent sprängde sig själv

Attacken är Nato-alliansens andra motgång på kort tid.

För bara någon vecka sedan lyckades en dubbelagent ta sig in i det innersta i en av USA:s afghanska baser och spränga sig själv i luften. Flera höga amerikanska militärer dödades.

Tillsammans är de två attackerna en smärtsam påminnelse om vilken uppförsbacke det är att försöka vända den destruktiva utvecklingen i Afghanistan.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: