Nyheter

Reinfeldt vill fortsätta sänka skatten

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

På så sätt ska välfärdspersonalen få högre lön enligt debattartikel i dag

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill höja vårdpersonalens löner.

Metod: Fortsätta sänka skatten.

– Fortsatta skattelättnader är centrala, skriver Reinfeldt på DN Debatt i dag.

Regeringen har sedan tillträdet 2006 sänkt skatten för de som har ett jobb med över 70 miljarder kronor. Nu vill Moderaterna gå vidare med ytterligare ett steg.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver partiledare Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Per Schlingmann om behovet av att höja lönerna inom välfärdssektorn, det vill säga vården, skolan och omsorgen.

Mer i plånboken

”...en välfungerande välfärd kräver att vi ser till medarbetarnas möjligheter att göra ett bra jobb”, skriver de.

Större inflytande över det egna jobbet och mer pengar i plånboken är receptet. Metoden, om Moderaterna får bestämma: Ytterligare sänkt skatt.

”Vad politiken kan göra är att se till att det lönar sig bättre att arbeta, där jobbskatteavdraget utgör en träffsäker skattelättnad som särskilt gynnar låg- och medelinkomsttagare. Fortsatta skattelättnader med samma inriktning är därför centrala i en politik som vill ge välfärdens medarbetare ökade marginaler”, skriver Reinfeldt och Schlingmann.

Förhandlingsutspel

Debattartikeln kan också ses som ett inspel i alliansregeringens budgetförhandlingar. Kristdemokraterna är till exempel tydliga med att det nu är pensionärernas tur.

– Vi tror att det är riktigt att ha ett avdrag för förvärvsinkomster, men en dag kommer man till en gräns där den tekniken har gjort sitt, sa KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Stefan Attefall till Aftonbladet tidigare i veckan.

– Även pensionärer har låga inkomster och det handlar också om att hitta en balans. För att kunna försvara att det finns ett förvärvsavdrag får det inte vara för stor skillnad mot den generella skatten.

Se olika grupper

Vid en pressträff i dag försvarade Fredrik Reinfeldt jobbskatteavdraget - men uteslöt inte att det också kan komma mer pengar till pensionärerna.

– Vi har faktiskt genomfört två pensionärsskattesänkningar just för att vi håller med om att det också är viktigt att se andra aspekter. Vi är villiga att föra en vidare diskussion om detta. Det måste ge jobb men det måste också finnas en känsla av att vi ser olika grupper i samhället och då är de äldre mycket viktiga.

I går utlovade finansminister Anders Borg besked i frågan lagom till vårbudgeten i mitten av april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: