Nyheter

Feminist som beundrar Pippi

Av: 

Malin Axelsson

NYHETER

Birgitta Ohlsson vill införa europeisk pappamånad

Hon vill göra Sverige till republik, är en stark feministprofil och har gått emot sitt eget parti i en rad frågor.

I dag utsågs Birgitta Ohlsson (FP) till ny EU-minister.

Men egentligen ville hon bli biståndsminister.

Vid en presskonferens klockan 11.00 i dag presenterades regeringens nya EU-minister: Birgitta Ohlsson, 34, Folkpartiets utrikespolitiska talesperson.

Väcker debatt

Birgitta Ohlsson (FP) är känd för att inte vara den som väjer för konflikter. I flera frågor har hon gått emot partilinjen:

I debatten om FRA-lagen lade hon ner sin röst i omröstningen i riksdagen, och hotade sedan med att fälla regeringens förslag när det återkom till riksdagen.

Hon strider för en ökad kvotering av föräldraförsäkringen, och har föreslagit att en tredjedel av tiden öronmärks för pappan, en tredjedel för mamman och att en tredjedel får disponeras fritt. En liknande linje som det rödgröna blocket förespråkar.

"Synlig minister"

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, beskriver Ohlsson som en "väldigt intensiv" politiker.

– Hon är otroligt engagerad i de frågor hon är engagerad i. Jag skulle kunna tänka mig att hon blir en väldigt synlig minister. Det är inte så att Cecilia Malmström har gömt sig i buskarna men hon har inte märkts så himla mycket på hemmaplan, säger hon.

– Jag tror Birgitta Ohlsson kommer att märkas mycket mer och det tror jag kommer vara till fördel för Folkpartiet. Hon är ju färgstark, det tror jag är till fördel för regeringen.

Pippi och Madonna

Birgitta Ohlsson är en av alliansens starkaste feministprofiler. Själv beundrar hon Pippi Långstrump, Madonna och Hillary Clinton.

– Jag kallar mig för ”ur-och-skur-feminist” och började kalla mig för feminist i tidiga tonåren. En relation jag alltid kommer att vara trogen, skriver hon på sin blogg Birgitta.nu.

Där beskriver hon sig som socialliberal, en obotlig tidsoptimist som brinner för djurrättsfrågor och som drömmer om att bli biståndsminister.

Europeisk pappamånad

Birgitta Ohlsson tycker att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla. I en debattartikel i Sydsvenskan i april förra året föreslog hon och Folkpartiets tidigare ledare Bengt Westerberg införandet av en europeisk pappamånad.

Ohlsson förespråkar fri invandring, är för ett svenskt medlemskap i Nato, tycker att euron är nödvändig för Europas framtid, och säger nej till språktest för invandrare.

Starka åsikter – som väcker debatt och känslor.

– Hon är väldigt bestämd och kan föra fram åsikter som kanske inte delas av alla. Hon är väldigt feministisk, emot monarkin, starkt engagerad i olika utrikesfrågor. Hon har ju åsikter som inte ligger i majoritetsfåran precis, säger Lena Mellin.

Ohlsson är en skarp motståndare till monarkin och har bland annat varit ordförande för Republikanska föreningen.

– Hon är en stark republikan och just det här prinsessbröllopsåret är det kanske inte det som de flesta tycker... säger Lena Mellin.

"Stoppad av graviditet"

Förra veckan förekom medieuppgifter om att Birgitta Ohlsson inte skulle vara aktuell som EU-minister på grund av att hon väntar barn i sommar.

Ohlsson blev mycket upprörd och valde att gå i svaromål på sin blogg, Birgitta.nu:

– Jag är gift med en modern man och inte en dinosaur. Jag har föräldrar, vänner och ett stort nätverk av underbara människor som backar upp mig i ur och skur, skriver hon, och fortsätter:

– Att medier hänvisar till min graviditet är bara så sorgligt och stockkonservativt. Kanske lever vi tyvärr kvar på 1950-talet och inte år 2010?

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: