Publicerad:
Uppdaterad:

”Försvarsmakten saknade rutiner”

Av: Louise Lundström

Publicerad:
Uppdaterad:

Johanne Hildebrandt om utredningen av dödsskjutningarna

Strider är kaotiska, brutala och människor måste fatta blixtsnabba beslut. Det säger Aftonbladets krigsreporter Johanne Hildebrandt.

– Men det är oerhört tråkigt att saken inte blivit utredd ordentligt, att man inte kunde gå till botten med det här. Det är synd för alla inblandade, säger hon.

Johanne Hildebrandt.
Foto: Foto: monika franzon
Johanne Hildebrandt.

Internationella åklagarkammarens Krister Petersson meddelade i dag att det inte blir något åtal till följd av dödsskjutningen av två svenska soldater i Afghanistan.

Enligt Aftonbladets Johanne Hildebrandt är det uppenbart att Försvarsmakten inte har haft några rutiner för att utreda liknande händelser.

– Det här kom som en chock för alla. Försvarsmakten har ju inte upplevt något liknande på väldigt länge och det fanns inga rutiner för hur man skulle utreda det här. Det är tråkigt att man inte kunde göra ut i detalj vad som hände, säger Johanne Hildebrandt.

Hårt och förlamande slag

Hon fortsätter:

– Händelsen var ett hårt och förlamande slag för F18 som var de som var där. De har förmodligen blivit mycket mer försiktiga i sitt agerande efter den här händelsen. Men det var även ett förlamande slag för försvarsmakten.

Johanne Hildebrandt berättar att hon i sitt arbete som krigskorrespondent befunnit sig på den plats där dödsskjutningen inträffade. Hon beskriver platsen som mycket trång och att hon förstår flera blivit panikslagna när soldaterna blev attackerade.

– I en sån situation, när någon skjuter mot din kollega, då är det inte konstigt att du chockas och vänder dig om och försöker försvara dig genom att skjuta tillbaka. Precis som åklagaren sa så hamnade ju de här soldaterna i ett kaos som de inte var beredda på och sång händer i krig, det dör ju ett antal soldater varje månad, säger hon.

Inte förvånad

Med det underlag som fanns för utredningen är Johanne Hildebrandt inte förvånad över att det inte blev något åtal. Om en liknande tragisk händelse inträffar lär inte Försvarsmakten vänta med att låta svensk kriminalpolis komma till platsen för att göra sin oberoende utredning.

– Jag tror att de har lärt sig av det här och att det nu finns rutiner för hur man ska agera vid såna här situationer. Med en oberoende utredning slipper man alla spekulationer om vad som hänt, säger hon.

Publicerad:
Publicerad: