Tio års fängelse för mordbrand

NYHETER

I dag dömdes tre män till långa fängelsestraff för en uppmärksammad mordbrand i Gävle.

Två av männen får tio års fängelse för inblandning i branden som ödelade nattklubben CH för fem år sedan.

Branden är den största som drabbat Gävle i modern tid.

Branden på nattklubben CH bröt ut i maj 2005. Hotellgäster och boende tvingades fly när branden spred sig till hotell och boningshus i närheten.

Specialutbildade brandmän kallades dit och släckningen tog nästan ett dygn.

Krävde beskyddarpengar

När branden äntligen släckts hittade polisens tekniker fyra brandhärdar från en brand ett dygn tidigare och redan från början betraktade åklagaren ärendet som grov mordbrand.

Ganska snart riktades misstankarna mot en maffialiknande organisation som krävt beskyddarpengar av klubben men blivit avvisade.

I augusti förra året häktades en 29-årig man på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, greps enligt polisen i Uppsala.

Tio års fängelse

Gripandet var ett resultat av mer än 800 polisförhör med hotellgäster och personer som rörde sig i området under brandnatten.

I dag kom domen mot mannen och två av hans kumpaner. Rätten anser det bevisat att den huvudmisstänkte tänt eld på nattklubben och dömer honom till tio års fängelse för grov mordbrand.

Mannen som beställt branden döms även han till tio år för för anstiftan till grov mordbrand medan en tredje man döms till tre år för anstiftan till grov mordbrand.