Världen hyllar Nobelpristagaren

Den spansktalande delen av världen hyllar årets Nobelpristagare Mario Vargas Llosa, 74.

Alltid bland favoriterna – nu äntligen prisad.

Det är 20 år sedan en spansktalande författare fick priset.

Flera av de stora spanska tidningarna ägnar helsidor på nätet åt nyheten om att en spansktalande författare fått det prestigefyllda Nobelpriset i litteratur.

El País rapporterar om hur den kända vita dörren öppnades av Svenska Akademiens sekreterare Peter Englund som kom ut och avslöjade vem som blev årets Nobelpristagare i litteratur.

"Svenska Akademien brukar motbevisa alla prognoser och utse okända och bortglömda författare”, skriver El País på nätet.

"Mycket peruan"

Till tidningen säger Vargas Llosa själv att han "trodde att det var ett skämt" när Svenska Akademien ringde.

Läsarna på sajten hyllar Mario Vargas Lllosa. "Grattis till min landsman Vargas Llosa, vilken stor författare han är! En författare som är sig själv, med oklanderlig stil som alltid är lika mycket peruan, som inte har förändrat sig för att bli mer internationell" skriver en läsare.

I flera av de stora dagstidningarna i Peru beskrivs Vargas Lllosas författarskap och historia som en del av den "latinamerikanska boomen" på 70-talet där även colombianen Gabriel García Márquez ingick. García Márquez fick Nobelpriset i litteratur 1982.

Politiskt val

New York Times skriver att "den svenska juryn återigen har gjort ett val som genomsyras av politik. Vargas Llosa ställde upp i presidentvalet i Peru 1990 och har sedan dess varit en uttalad aktivist".

Mario Vargas Llosa bor i Madrid, men undervisar för tillfället vid Princeton University i New York.

Nyheten om hans utmärkelse spreds via den peruanska nyhetsbyrån Andina.

"Han hade klivit upp klockan fem på morgonen för att förbereda inför en lektion när han fick samtalet kvart i sju", har Peter Englund berättat för nyhetsbyrån, som citeras av bland annat CNN.

Publisert: