Nyheter

Massprotest när Papandreou talade

NYHETER

Tusentals demonstranter visade sitt missnöje mot den grekiska regeringens sparåtgärder i samband med att premiärminister Giorgos Papandreou höll tal i Thessaloniki på lördagskvällen.

Papandreou hade en tuff uppgift framför sig när han steg upp på talarpodiet: att lugna den upprörda befolkningen och tala om tillväxt, samtidigt som den offentliga plånboken fortsatt måste bantas.

I sitt tal tryckte Papandreou på vikten av samhörighet.

– Vi kämpar för Greklands överlevnad, sade han.

– Antingen vinner vi tillsammans, eller så sjunker vi tillsammans.

20 000 marscherade

Men långt ifrån alla greker ville höra på Papandreou. Runt 20 000 marscherade i protest genom staden och en lokal cancerspecialist välkomnade premiärministern genom att slunga iväg en sko mot honom. Skokastaren missade dock sitt mål och greps efteråt. Ett hundratal ungdomar möttes av tårgas när de försökte bryta igenom en polisavspärrning.

Kvällens protester tros vara en första rullning i en ny våg av demonstrationer. Nu börjar recessionen att märkas på gatorna – arbetslösheten är hög och konsumtionen sjunker. Många mindre företag har tvingats i konkurs och stora internationella företag lämnar den grekiska marknaden på grund av recessionen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter