Uppgivenhet bland rödgröna valarbetare

”Jag tror inte att vi vinner valet”

Socialdemokraternas valarbetare Per-Åke Pettersson, 67, vet inte varför partiet får så låga siffror. – Visst om folk inte tycker om Mona men vi är ju flera, säger han. Han tror att personer lämnar partiet när de får det bättre. – Folk börjar ha det bra. Annat var det på mamma och pappas tid när många byggde sina egna hus och var arbetare.
Socialdemokraternas valarbetare Per-Åke Pettersson, 67, vet inte varför partiet får så låga siffror. – Visst om folk inte tycker om Mona men vi är ju flera, säger han. Han tror att personer lämnar partiet när de får det bättre. – Folk börjar ha det bra. Annat var det på mamma och pappas tid när många byggde sina egna hus och var arbetare.

Alliansen drar ifrån i den senaste väljarbarometern.

Tufft, tycker de rödgröna valarbetarna.

Men också en utmaning.

– Det är lite tungt men vi jobbar på, säger valarbetaren Per-Åke Pettersson (S), 67.

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning leder alliansen, nu senast med egen majoritet i riksdagen.

Men de rödgröna kämpar på. Partiledarna fortsätter att tala i vinnartermer, trots vikande opinionssiffror.

– Det är inte över förrän på valnatten, muttrar en socialdemokratisk valarbetare när vi för väljarbarometern på tal.

Nu är det valarbetarnas uppgift att vinna över väljarna. De fortsätter sitt flitiga arbete fram till valdagen – oberoende av opinionssiffror.

"Folk börjar få det för bra"

I socialdemokraternas valstuga i Högdalen i Stockholm möter vi Per-Åke Pettersson (S), infödd socialdemokrat och valarbetare för partiet.

– Jag vet inte varför det har blivit en sån nedgång, jag kan inte förklara.

– Det kan bero på alliansen med de rödgröna eller på att folk börjar få det för bra helt enkelt, säger han.

Han vill inte ge Mona Sahlin skulden för de dåliga siffrorna. Snarare beror det på att Sverige har förändrats, säger han. När Per-Åke Pettersson var ung föddes man in i partiet. Nu verkar folk inte bry sig om ideologi.

– Vår grej har alltid varit arbetare men nu finns det snart bara tjänstemän i Sverige. Och folk som bor i villor. Folk lämnar Socialdemokraterna när de får det bättre, säger Per-Åke Pettersson.

Per-Åke Pettersson talar med aktning om partiet och den ideologi han menar är på väg att begravas. Han bär upp valarbetarrollen med stolthet.

– Jag försöker göra det bästa möjliga till valet, säger han.

"Nu jävlar tar vi i"

I vänsterpartiets valstuga är stämningen mer uppsluppen. Där står Åke Hellberg, 65 och förstavalkampanjaren Anna Sunström, 24.

– Nu jävlar tänker vi, nu tar vi i, säger Åke Hellberg och refererar till de rödgrönas siffror.

Han tycker årets valrörelse är mer rafflande än någonsin. Det nästan rycker i benen på honom när han berättar om arbetet.

– Det är mycket mer spännande nu när vi kan hamna i en regering och inte bara vara stöd. Jag känner jäklar anamma.

Men i bland har det varit svårt. Som när Lars Ohlys utspel om bröstpump tog all uppmärksamhet från de viktiga frågorna.

– Då var det skönt att komma till Åke och prata av sig, säger Anna Sunström.

– "Har ni bröstpumpar till salu", brukar vi får höra. Då säger jag att Lars Ohly har köpt upp hela lagret, säger Åke Hellberg och skrattar.

"Alla vet väl att vi inte vill ha det som i Sovjet."

Anna Sunström är besviken på hur alliansen hanterar Lars Ohly.

– Att de fortsätter dra upp kortet om att han är kommunist. Det är småaktigt. Alla vet väl att vi inte vill ha det som i Sovjet.

– De är rädda för ryssen säger Åke Hellberg och upprepar samtidigt Marx ordspråk: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Så ska det vara!, säger Åke Hellberg glatt.

På Sergels torg blåser det snålt men i Miljöpartiets valstuga är det fullt av folk och desto varmare. Valarbetaren Kajsa Hällergård är upprymd över besökarnas bemötande.

– De är väldigt positiva till partiet. Jag bli motiverad av de dåliga siffrorna och tänker: Nu fan måste vi klara det här.

Men hon har gett upp hoppet om en rödgrön seger i riksdagsvalet.

– Jag tror inte att vi vinner valet men jag tror att Miljöpartiet kommer att få fler röster och det är bra. Det är många som inte gillar att vi gått i allians med socialdemokraterna och Vänstern.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN