Nyheter

I dag börjar brandsäsongen

Av: 

William Svärd

NYHETER

Sms-kampanj ska få folk att kontrollera brandvarnaren

Levande ljus på advent kan bli en dödsfälla. Räddningstjänst och Brandskyddsföreningen uppmanar alla att vara uppmärksamma och ha en fungerande brandvarnare.
Levande ljus på advent kan bli en dödsfälla. Räddningstjänst och Brandskyddsföreningen uppmanar alla att vara uppmärksamma och ha en fungerande brandvarnare.

Söndagen markerar startskottet för årets brandsäsong.

Det är nämligen första advent och därmed ökad risk för kvarglömda ljus.

Veckorna före och efter jul är den tid på året då det inträffar flest eldsvådor i bostäder.

Det är också den tid då folk tänder en massa levande ljus som de ställer lite överallt hemma.

Ljus som inte sällan glöms bort.

Flera dödsfall

– Ljusbränder är nästan tio gånger vanligare i december jämfört med andra månader, säger Suzanne Weigl vid Brandskyddsföreningen.

Det är visserligen inte riktigt december ännu, men första advent är traditionellt början på brandsäsongen. I Göteborg var därför alla brandstationer ute på gator och torg under lördagen för att upmana folk om att ha koll på sina ljus.

– Men folk glömmer hur man än gör. Och det är jäkligt lurigt, jag tycker själv om att ha ljus hemma. Men man kan inte springa ner och köpa tidningen, för då kan det vara färdigt, säger Kent Andersson, ledningsoperatör vid Göteborgs räddningstjänst.

Hans bästa tips är att sätta en lapp på dörren som påminner om att släcka ljusen, och att alltid ha något eldfast under ljusen.

Kontrollera brandvarnaren

Under december förra året dog fem personer och över 200 skadades i bränder orsakade av levande ljus. I ett försök att minska de siffrorna har Brandskyddsföreningen utnämnt söndagen till brandvarnardag.

I en sms-kampanj uppmanas människor att testa sin brandvarnare för att se att den verkligen fungerar. Kampanjen går till så att personal på Brandskyddsföreningen runt om i landet skickar ut påminnelse-sms till alla sina vänner och bekanta.

– Så hoppas vi att det sprider sig, säger Suzanne Weigl.

Vanligaste brandorsakerna i juletid

Levande ljus 72 %

Fyrverkeri 15 %

Spis 4 %

Elektricitet 2 %

Övrigt 7 %

De flesta husbränder inträffar på eftermiddagar och kvällar.

Källa: Brandskyddsföreningen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: