Expert: Oljan kan påverka Europa

NYHETER

Oljan har nått stränderna i Mississippis delta.

Nu varnar experter för att katastrofen även kommer att påverka Europa.

– Det kommer att kännas hela vägen till Europa och Arktis, säger Carl Safina, ordförande för Blue Ocean Institute.

En allmän strand på Grand Isle i delstaten Louisiana stängdes på fredagen efter att olja tjock som kaksmet har nått stränderna i Mississippis delta, rapporterar AP.

Når Europa och Arktis

Sedan oljeborrplattformen Deepwater Horizonatt exploderade i Mexikanska golfen för en månad sedan har enorma mängder olja läckt ut i havet.

Nu kommer uppgifter om att skadeeffekterna från den massiva oljeläckan når långt bortom USA:

– Det kommer att kännas hela vägen till Europa och Arktis. Det här är inte bara ett problem för djurlivet och naturen regionalt, sa Carl Safina, ordförande för det marina forskningscentret Blue Ocean Institute, vid en expertbriefing i representanthusets underutskott för energi- och miljöfrågor på fredagen, rapporterar CNN.

Safina varnade för påverkan på det marina livet eftersom en stor del av djuren från Atlanten kommer till Mexikanska golfen för att para sig.

Rasar mot BP

Oljebolaget BP står under allt hårdare tryck från allmänhet och politiker i USA.

– Vi kan inte låta BP utföra experiment på USA:s hav. BP har förlorat all trovärdighet. Nu måste besluten fattas av andra, rasade Ed Markey, ordförande i representanthusets underutskott för energi- och miljöfrågor, sedan oljebolaget tvingats erkänna att mer olja läcker ut efter haveriet med plattformen Deepwater Horizon än de 5 000 fat om dagen som tidigare sagts.

– Men det har vi bara menat som en grov uppskattning, sade en BP-talesman på fredagen, enligt Reuters.

Bolaget förnekade samtidigt att man medvetet ljugit om utsläppen och hävdade att mycket av det som ser ut som läckande olja i själva verket är naturgas.

Svanberg i paneldebatt

Svenska medier har förgäves jagat BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Men sedan i måndags har en paneldebatt vid Google-sponsrade toppkonferensen Zeitgeist kunnat ses på bland annat Youtube.

– Det är uppenbarligen en stor katastrof som vi bevittnar. Och den kommer på många sätt att förändra spelreglerna, på samma sätt som Three Mile Island gjorde, sade Svanberg i diskussionen, och jämförde med den ökända kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979.

Delar av oljan har börjat stranda på de låglänta öarna i södra Louisiana. En första död pelikan har påträffats och på Elmer's Island ligger hundratals eremitkräftor och dör i sörjan.

– Det är inget skimmer, det är inga tjärbollar, det är tjock, äcklig olja. Det är som när man var liten och stack fingret i brownie-smeten, säger Tom Capella från länsstyret i Jefferson till lokaltidningen The Times-Picayune.