Trippelmord i Härnösand

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Syskonpar och och deras pappa mördade

Foto: låg mördade i villan  De två tonårsbarnen, en 12-årig flicka och en 15-årig pojke, hittades döda tillsammans med en man som tros vara deras pappa. När mamman kom hem från jobbet var hon ovetande om tragedin – och att hennes nye make gripits för dådet. Den misstänkte gärningsmannen, en 62-årig forskare, larmade själv polisen. Han greps och fördes till Sundsvalls polisstation för förhör. Klockan ett i natt anhölls han för mord i tre fall.

HÄRNÖSAND/STOCKHOLM. När mamman kom hem från jobbet låg hennes två barn och deras 49-årige pappa mördade i den ljusblå villan.

Nu har kvinnans nye make, hennes äldste son och sonens pappa anhållits för inblandning i trippelmordet som skakar Härnösand.

– Vi hörde mammans förtvivlade skrik, säger ett vittne.

Polisen larmades till villaidyllen vid 18-tiden i går.

En 62-årig forskare, som nu är en av tre män som sitter anhållna misstänkta för trippelmordet, ringde själv polisen. När ambulans och poliser kom till den prydliga villagatan i Härnösand väntade han på dem.

Inne i huset möttes räddningspersonalen av en fruktansvärd syn.

Där låg 62-åringens två styvbarn – en 12-årig flicka och en 15-årig pojke – döda tillsammans med deras pappa, en 49-årig man. Sent i dag bekräftade polisen att den döde mannen är barnens pappa.

Han hade kommit dit i går kväll dit för att hämta barnen.

Kropparna utspridda

Poliserna som kom till villan förstod ganska omgående att det handlade om ett trippelmord.

– De döda hade sådana skador att vi genast misstänkte mord. Det var kraftigt våld, säger Hans Björner, presstalesman vid Sundsvallspolisen.

Enligt polisens tekniker måste mordet ha ägt rum i nära anslutning till larmsamtalet och kropparna låg i olika rum i villan.

Boende i området såg hur barnens styvpappa greps av polisen och togs in i en piketbuss.

"Förtvivlade skrik"

Vittnen såg sedan hur barnens 52-åriga mamma kom gående med sin cykel från jobbet. Hon var då ovetande om den tragedi som utspelat sig i hennes hem och blev omhändertagen av en präst.

– Hon gick aldrig in i huset utan satte sig i polisbilen, vi hörde hennes förtvivlade skrik, säger ett vittne.

Ganska snart började polisen söka efter fler gärningsmän.

En av dem som polisen snabbt ville ha tag i var de mördade barnens halvbror, en 21-årig man, som står skriven på adressen. Men han var spårlöst borta tillsammans med en vit bil. Polisen efterlyste den unge mannen och anhöll honom i hans frånvaro misstänkt för mord.

På väg till Tyskland

Några timmar senare greps 21-åringens pappa, en man i 60-årsåldern, utanför sitt hem på en mindre ort utanför Härnösand.

Vid lunchtid i dag efter att ha varit borta i 19 timmar kunde även 21-åringen också gripas när han försökte ta sig ombord på ett lastfartyg mot Tyskland.

Nu sitter med andra ord tre män anhållna skäligen misstänkta för morden i går kväll. Alla är enligt åklagaren lika mycket misstänkta men misstankarna kan komma att stärkas under eftermiddagen för 21-åringen.

– Detta på grund av att han försökte fly på och dels på grund av andra omständigheter som jag inte tänker gå in på i nuläget, säger åklagare Bertil Månsson.

De boende i området är chockade. Flera grannar beskriver familjen som vanlig. De stack inte ut och höll sig ofta för sig själv.

Styvpappan nekar till allt

De mördade barnens föräldrar är separerade sedan flera år och har gemensam vårdnad om barnen. För ett par år sedan flyttade mamman och hennes nya man, den anhållne forskaren, till villan i centrala Härnösand.

Enligt 62-åringens advokat Lars Sjödin är han helt oskyldig till trippelmordet.

– Han mår jättedåligt och har ingenting med de här ruggiga morden att göra, säger Sjödin.

– Han har inte ens bevittnat morden och bevisen mot honom är svaga. Enligt min bedömning släpps han nog snart, säger Sjödin.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den 62-årige styvpappan ha uppgett att han kommit hem och funnit de döda barnen och den döde mannen. Han ska då ha ringt polisen för att be om hjälp.

"Vek och tystlåten"

Inte heller omgivningen förstår någonting av det som hänt:

– Styvpappan är tystlåten och fysiskt vek. Jag får inte ihop hur han skulle kunna döda barnens pappa som är en storvuxen och muskulös karl, säger en bekant.

Pappan, som alltså var det tredje mordoffret, skulle enligt en arbetskollega hämta sina barn i går.

– Han pratade om att han skulle åka dit. Det var hans dag, säger kollegan.

21-åringen i förhör

Polisen i Härnösand jobbar hårt för att få klarhet i vad som hänt.

– Vad jag vet har det aldrig inträffat något liknande här förut. Det här är alldeles groteskt och vi jobbar febrilt för att få svar, säger Hans Björner på polisen i Västernorrland.

Klockan 17.45 fördes den misstänkte 21-åringen till polisstationen i Sundsvall.

– Han har anlänt till arresten. Inom kort börjar förhöret, säger Hans Björner.

Publicerad: