Nyheter

Obama: Vi vinner valet

Av: 

William Svärd

NYHETER

Segerviss president trots underläge inför valet

Barack Obamas framtid avgörs på tisdag.

På söndagskvällen gjorde han ett sista försök att elda på sina anhängare och vända den republikanska valvinden.

– Om ni röstar så vinner vi det här! ropade han under ett tal i Ohio.

När Obama klev upp på scenen i Cleveland, Ohio, var det med vetskapen att han är på väg att bli ordentligt vingklippt som president.

Valet på tisdag gäller visserligen inte honom själv, men en stor del av kongressen. Och utan stöd i kongressen minskar hans makt väsentligt och han kommer tvingas kompromissa med republikanerna.

”Vi kommer vinna”

Opinionsmätningar visar att stödet för Obamas politik har rasat sedan han valdes 2008. Men i Cleveland gjorde Obama sitt bästa för att visa gott mod.

– Vi kommer att vinna det här valet. Det är jag säker på, sade han under sitt sista framträdande före valet.

Ett viktigt skäl till att han var i Ohio var för att stödja guvernören Ted Strickland, som riskerar att förlora sin post till republikanen John Kasich.

Ohio hör till de delstater där opinionen står och väger, men med en viss övervikt för republikanerna.

”Vi är på rätt väg”

Under talet passade Obama också på att dela ut en känga till sina motståndare med sin sedvanliga målande retorik. Han liknade USA vid en bil som republikanerna kört ner i diket under sin tid vid makten. Sedan demokraterna tog över 2008 har de kämpat och slitit för att få upp bilen på vägen igen.

– Nu är vi där. Lite buckliga men vi är på väg åt rätt håll.

– Men då är det någon som knackar oss på axeln. Det är republikanerna. De vill ha tillbaka nycklarna. Vi kan inte ge dem nycklarna – de kan ju inte köra! Vi vill inte åka ner i diket igen, ropade Obama till publikens jubel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: