I morgon kan marijuana bli lagligt – i Kalifornien

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Lagligt?  Marijuana förbereds för försäljning i San Francisco. Från och med i morgon kan det bli lagligt att inneha upp till 28 gram om man är över 21 år gammal.
Foto: Scanpix
Lagligt?  Marijuana förbereds för försäljning i San Francisco. Från och med i morgon kan det bli lagligt att inneha upp till 28 gram om man är över 21 år gammal.

Det är delstaten som erbjuder Hollywood, Disneyland, Beverly Hills…

…och marijuana?

Från och med i morgon kan drogen bli laglig i Kalifornien.

Det kallas ”Proposition 19”.

Lagförslaget, som den amerikanska delstaten Kaliforniens invånare ska folkomrösta om i morgon går ut på att legalisera marijuana i mindre mängder för alla över 21 år.

Upp till 28 gram

Enligt ”Proposition 19” ska man få äga upp till 28 gram cannabis och konsumera denna hemma eller på speciella platser. Röstas förslaget igenom så träder det i laga kraft redan dagen efter omröstningen.

Att legalisera marijuana innebär bland annat att delstaten får beskatta försäljningen av cannabis – något som man räknar med kan ge intäkter på miljontals dollar till Kalifornien som drabbades hårt av den ekonomiska krisen.

”Stoppar kartellerna”

Man ser det också som en möjlighet att stoppa knarkkartellernas makt och ge polisen möjlighet att lägga större fokus på våldsbrott.

– I Mexiko håller hela landet på att kollapsa därför att kartellerna håller på att ta över staten. Deras inkomster kommer primärt från cannabis och skulle man legalisera det skulle man så att säga ta plånboken från knarkkartellerna, säger Magnus Linton, författare bakom boken ”Kokain” som i går kväll var med i SVT-programmet ”Agenda” och diskuterade det nya lagförslaget.

”Snart lagligt”

Han påpekade att han tror att marijuana snart kommer att vara lagligt i stora delar av världen.

– Det här är starten på en process som kommer lyfta ut cannabis ut narkotikaindustrin. Inom tio år kommer det inte att räknas som narkotika i Nordamerika, Sydamerika och åtminstone de södra delarna av Europa, sa Magnus Linton i Agenda.

Men de som är emot lagförslaget förkastar argumenten om intäkter och hävdar att ett ökat bruk och beroende kan få betydligt större hälsoekonomiska konsekvenser än de pengar man får in på nya marijuanaskatter.

Kalifornien var 1996 först ut i USA med att legalisera marijuana som medicin. Sedan dess har 13 andra amerikanska delstater följt efter.

Publicerad: