Rödgrönas skuggbudget presenterad i riksdagen

Ulla Andersson (V), Mikaela Valtersson (MP) och Thomas Östros (S), höll i presskonferensen. Bilden är tagen vid ekonomidebatten inför valet.
Ulla Andersson (V), Mikaela Valtersson (MP) och Thomas Östros (S), höll i presskonferensen. Bilden är tagen vid ekonomidebatten inför valet.

Klockan elva presenterades de rödgrönas skuggbudget i riksdagen.

Oppositionen vill bland annat ha 6,5 miljarder mer än regeringen till skolan, vården och omsorgen under 2011 – samtidigt som man vill spara in två miljarder på försvaret.

Aftonbladet var på plats och rapporterade direkt.

Thomas Östros (S) inledde presskonferensen:

– Precis som när regeringen presenterade sin budget så innehåller vår budgetmotion inte så många nyheter jämfört med valrörelsen. Så om ni väntar er en ny politik jämfört med valrörelsen så finns den inte där, sa han.

”Stark BNP”

Han fortsatte med att konstatera att svensk ekonomi är stark.

– Det ser ut att vara stark BNP tillväxt nästa år, men det är klart att det finns orofaktorer i vår omvärld som vi måste ta hänsyn till. Det är stora budgetåtstramningar i vår omvärld, den amerikanska utvecklingen spelar stor roll för europeisk utveckling och i USA har vi fortfarande en svag arbetsmarknad, osäker fastighetsmarknad och en debatt om ökad protektionism, säger han.

Vill minska barnfattigdom

Han listar flera förslag för ett rättvist Sverige:

Ny sjukförsäkring: nej till stupstock, höjt tak och rehabilitering istället för utförsäkring.

6,5 miljarder mer än regeringen till skolan, vården och omsorgen under 2011.

Minska barnfattigdomen genom höjt underhållsstöd och bostadsbidrag.

Kvalitetsprogram för skolan där eleven sätts i centrum och där antalet lärare blir fler.

Slopad fri etableringserätt och stopp för utförsäljningar av våra universitets- och regionsjukhus.

Höjd ränta – och höjd arbetslöshet

Thomas Östros påpekar också att ”vi har en situation där bristen på arbetskraft är en snabbare tendens än den fallande arbetslösheten”. Detta, menar han, betyder att vi får räntehöjningar i svensk ekonomi trots att vi har hög arbetslöshet.

– Det betyder att vi kommer se brist på arbetskraft samtidigt som vi har hög arbetslöshet.

Östros säger att de rödgrönas politik fokuserar på just detta:

– Att se till att fler människor blir anställningsbara.

Samma reformutrymme

De rödgrönas budgetmotion har två utgångspunkter: dels regeringsplattformen dels de rödgrönas egna vårmotion.

– Det betyder att vi har samma reformutrymme som regeringen 2011: Ofinaniserade reformer, cirka 11 miljarder, plus finansierade reformer på cirka 15 miljarder, säger Thomas Östros.

100 000 nya jobb

Det är sedan Vänsterpartiets Ulla Anderssons tur att tala. Hon säger att de rödgrönas mål är 100 000 nya jobb och att hålla ihop Sverige.

– Vi vill bygga ett Sverige för framtiden. Sverige har högre ungdomsarbetslöshet förra veckan än vad vi hade för ett år sedan, det är ett enormt resursslöseri med unga. Vi föreslår också ett ungdomsavdrag där hela arbetsgivaravgiften dras av för det företag som anställer en ung arbetslös, säger hon.

Ulla Andersson påpekar också att man vill förbättra villkoren för studenterna och även lägga ökat krut på välfärdstjänsterna.

– Vi ser nu att den historiska trenden med ökade välfärdsarbetare mellan 2000 och 2007 nu är bruten. Vi ser det genom större grupper i förskolan och färre lärare i skolan. Vi vill se max fem barn per personal i förskolan, säger hon.

Sparar miljarder på försvaret

Mikaela Valtersson (MP) pratar sedan. Hon berättar att de rödgröna vill satsa stort på klimatinvesteringar: bostadssektorn, infrastrukturen och satsningar på grön energi.

– Vi har en satsning på 100 miljarder mer än regeringen på hållbara infrastruktursatsningar. Vi vill också att människor ska ha en giftfri vardag, därför vill vi satsa kraftfullt på kemikalieinspektionen.

Hon berättar att man vill spara in två miljarder på försvaret och att man vill höja skatten på bland annat alkohol och tobak, vilket ska ge ytterligare två miljarder i intäkter.

Fler besparingar

Några andra besparingar under 2011 borde enligt de rödgröna vara:

Avskaffat jobbavdrag för miljonärer: 2,1 miljarder

Höjd skatt på kärnkraft och vattenkraft: 2 miljarder

Höjd koldioxidskatt: 2 miljarder

Thomas Östros säger att han är tveksam till om det blir en rödgrön budgetmotion igen till våren.

– Det får vi se när vi kommer dit, men det normala är att oppositionen formerar sig i slutet av en mandatperiod, inte i början. Men att vi har lite lösare tyglar i form av att vart och ett av partierna utvecklar sin egen politik, det tycker jag är helt naturligt, säger Thomas Östros.

Ingen SD-kontakt

Han svarar på frågan om vad som händer i fall Sverigedemokraterna röstar på den rödgröna budgetmotionen:

– Vi kommer aldrig att påverka för få deras röster eller prata med dem för att få deras röster, men vi kommer heller aldrig någonsin att tveka på att driva vår egen politik, säger han.

Thomas Östros tillägger att ingen i Sverigedmokraterna har kontaktat honom – ”eller någon annan i mitt parti så vitt jag vet”. Han får nickade medhåll av V och MP:s representanter. Sedan avslutas presskonferensen.

Publisert: