Fria – men misstänkta

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu utreder Säpo terrorhoten i Göteborg

”OBESKRIVLIGT HÄRLIGT” De fyra männen som greps i Göteborg misstänkta för terrorbrott träffas här för första gången sedan de blivit frisläppta. ”Jag visste att det var ett stort misstag”, sa en av de misstänkta när Aftonbladet träffade dem.
Foto: thomas johansson
”OBESKRIVLIGT HÄRLIGT” De fyra männen som greps i Göteborg misstänkta för terrorbrott träffas här för första gången sedan de blivit frisläppta. ”Jag visste att det var ett stort misstag”, sa en av de misstänkta när Aftonbladet träffade dem.

GÖTEBORG. De två män som suttit anhålla misstänkta för terrorbrott släpptes i går kväll.

– Obeskrivligt härligt, säger 28-åringen till Aftonbladet.

Men misstankarna kvarstår och nu tar Säpo över utredningen.

Fyra män greps i en gryningsräd i Göteborg i lördags morse. Chockade fruar och barn blev vittnen. Två av männen, 33 och 39 år, släpptes redan samma dag men de två andra, 28 och 48 år, anhölls.

Polisen tog datorer och mobiltelefoner i beslag.

– När jag fick höra att jag var misstänkt för förberedelse till terrorbrott så kände jag mig lättad. Jag visste att det var ett stort misstag. Jag var säker på att jag skulle reda ut det snabbt och gå ut genom dörren inom tio minuter, säger 39-åringen som fick vänta till kvällen innan han släpptes.

Släkten samlas

Han och resten av släkten har samlats i en lägenhet i nordöstra Göteborg. När Aftonbladet kommer har åklagaren precis beslutat att släppa den anhållna 28-åringen.

Frågor om 25 oktober

Kort efteråt kommer nästa besked: även 48-åringen är släppt.

Glädjen är stor och tårarna många när männen återförenas med familj och släktingar.

I polisförhören har männen fått frågor om vad de gjorde måndagen 25 oktober och vad de tycker om Mohammed-karikatyrerna. Polisen har också frågat vilka kopplingar männen har till Syrien som de lämnade för 20 år sen.

Danska måltavlor

De fyra misstänktes för att ligga bakom hotet att detonera en bomb i lördags i centrala Göteborg. Uppgifter pekar på att målet kan ha varit Danske Bank och Danska generalkonsulatet på Östra Hamngatan 13, mitt emot köpcentrumet Nordstan.

– Vi har inga kommentarer och kan inte berätta något, säger Rickard Linderoth, kommunikationschef på Danske Bank.

Polisen uppgav i går kväll att hotet mot centrala Göteborg inte längre kvarstår.

Beslutet att släppa de båda anhållna fattades av förundersökningsledaren, chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Misstankarna mot männen var inte tillräckliga för att de skulle kunna häktas – och därför måste de släppas.

Ingen av de fyra misstänkta är dock avförd från utredningen. I går kväll vid 20-tiden tog Säpo över.

Publicerad: