Butikschef plågade anställda med nålar

NYHETER

Slet av expeditens kläder inför kunderna: ”Bad henne sluta”

MALMÖ. Den kvinnliga butikschefen tog tag i expeditens kläder med en galge – och drog ner hennes topp och bh så att brösten blottades.

– Kunderna såg allting, säger flickan i förhör.

Ytterligare två anställda anmälde chefen för att hon ständigt tafsade på dem och stack dem med knappnålar.

Hovrätten har nu dömt den 30-åriga butikschefen till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hon ska också betala sammanlagt 25 000 kronor till de tre ofredade flickorna.

Alla var timanställda vid klädkedjans butik i centrala Malmö. De sa senare upp sig efter chefens trakasserier. Även butikschefen har nu slutat.

Tog dem på brösten

Inför domstolen har flickorna berättat hur chefen ofta petade dem på brösten och rumporna, ibland tog hon tag med en galge i deras toppar. Hon stack dem också ofta med knappnålar.

– Jag höll på att hjälpa en kund att lägga upp ett par byxor när chefen kom mot mig för att sticka mig med en nål, säger en av flickorna.

– Jag bad henne låta bli men hon slutade inte så jag fick springa undan. Då började hon jaga mig i butiken.

Vågade inte anmäla

Chefen erkänner såväl nålstick som tafsande, men säger i förhören att det handlat om ett ”kvinnligt sätt att umgås”. De anställda har dock en helt annan inställning, men säger att de inte vågade anmäla av rädsla för att förlora jobbet.

”Gick för långt”

Men när en av flickorna fick sina bröst blottade inför ett par kunder gick hon till slut till polisen.

– Hon drog så hårt att både toppen och behån åkte ner på magen. Efteråt gick jag upp i personalrummet och försökte fatta vad som hade hänt. Chefen låtsades bara som om ingenting.

Chefen medger i förhören att hon ”gick för långt” med galgen, men förnekar att brösten blottades.

Normalt ger ofredande bötesstraff men hovrätten anser att omständigheterna här även motiverar villkorlig dom.

Dels eftersom 30-åringen varit chef över flickorna men också för att hon ofredat dem under en längre tid och dessutom blottat en av flickornas bröst inför kunderna.