Hotar ödelägga turistparadiset

NYHETER

Oljan sprutar fortfarande rakt ut i havet

Foto: FISKARE Fisket har blivit lidande under katastrofen och nu arbetar i stället de lokala fiskarna med skyddsarbete.

PERDIDO BEACH, FLORIDA. Stränderna här i Florida gapar tomma.

Så kan det se ut hela sommaren.

Forskare varnar för att den gigantiska oljeläckan i Mexikanska golfen riskerar att ödelägga turistparadis från Jacksonville till Miami.

Foto: SOLDATER Medlemmar ur arméns nationalgarde placerar ut barrikader som ska skydda stränderna från oljan.

– Oljan kommer sannolikt att fångas av golfströmmen. Då löper Floridas östkust större risk att drabbas än västkusten, säger kust- och havsingenjören Peter Sheng vid Floridas universitet till Gainsville Sun.

Katastrof för turismen

Varningen utfärdar han efter att ha tagit del av prognoserna för havsströmmarna de närmsta sex dagarna. De visar att det massiva bältet av kladdig råolja kan sugas med av det som kallas loop-strömmen, den som går runt Floridas södra udde och fortsätter norrut längs östkusten.

Stämmer prognoserna är det katastrof för Floridas turistnäring. Längs golfströmmen ligger en rad av USA:s största turistmål.

– Det vore förödande för hela Florida. Turistnäringen är allt folk har här och de flesta kuststäderna står och faller med den, säger Pamela Bender som flyttat från North Carolina för att satsa på hotellverksamhet i Florida.

756 000 liter

I hällande regn besökte president Barack Obama i går fiskebyn Venice i sydöstra Louisiana för att bevittna det annalkande hotet.

– Det här kan bli en aldrig tidigare skådad miljökatastrof, sa han.

När läckan mer än 1 500 meter ner i havet kan tätas vågade han inte uttala sig om.

Råoljan sprutar fortfarande rakt ut i havet som från en upp- och nervänd kran. För varje dygn som går ökar oljebältet i bukten med 756 000 liter olja.

Foto: Aftonbladets Magnus Sundholm.

– Det kan ta många dagar att stoppa, sa presidenten.

I går låg oljan 14,4 kilometer utanför Louisianas sydöstra kust.

Sugs den in i golfströmmen riskerar Louisianas, Mississippis, Alabamas och nordvästra Floridas kustremsor att bara inom några dagar ödeläggas av den svarta sörjan.

– Det är därför vi är här nu fast det är lite kyligt i dag, sa trebarnsmamman Courtney Stanson nere på Perdido Beach.

– Sköljer oljan in vet vi inte hur länge det dröjer innan vi kan komma tillbaka.

Fakta: Svåra oljeutsläpp i USA

Januari 1969: Efter en utblåsning i en oljerigg utanför Summerland i Kalifornien släpps olja motsvarande 80 000 fat ut i Santa Barbara-kanalen. Den olyckan anses ha satt fart på USA:s miljörörelse och ledde också till det stopp för oljeborrning till havs som upphävdes först 2008.

Mars 1989: Tankfartyget Exxon Valdez går på grund i Prince William Sound i Alaska. 260 000 fat olja släpps ut i det miljökänsliga området. Olyckan föranledde 1990 års lag mot oljeföroreningar som bland annat föreskrev dubbla skrov för tankfartyg.

Januari 1996: Nästan 20 000 fat eldningsolja rinner ut i Block Island Sound i Rhode Island sedan en tankerpråm gått på grund. Mer än tio miljoner humrar dör och fiskeförbud råder i månader.

Augusti-september 2005: Skador på bland annat ledningsrör, cisterner och fabriker orsakade av orkanen Katrina leder till utsläpp på närmare 170 000 fat olja.

Mars 2006: Mer än 5 000 fat olja läcker ut i Prudhoe Bay i Alaska från en rostig ledning tillhörande BP. Bolaget tvingas böta 20 miljoner dollar och olyckan leder till skärpta krav på inspektioner av oljeledningar.