Valet 2010

Svenskarna rasar mot rösthanteringen

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Valmyndigheten nedringda av arga väljare som vill överklaga valresultatet

Felaktig hantering av röster i Arvika.

200 bortglömda röster i Halmstad.

Nu rasar svenskarna mot rösthanteringen – Valmyndigheten blev på onsdagen nedringd av arga väljare.

Marcus Carlsson är en av alla arga väljare som nu överklagar valresultatet.
Marcus Carlsson är en av alla arga väljare som nu överklagar valresultatet.

I dag kunde Aftonbladet avslöja allvarliga fel i rösthanteringen i det avgörande länet Värmland. Ogiltiga röster ska ligga i sina originalkuvert i en specialförseglad påse. Men en bunt ogiltiga röster från Arvika överlämnades till länsstyrelsen direkt i näven.

Ett 50-tal röster som ogiltigförklarats kan också ha blivit det på fel grunder.

"Ringer hela tiden"

Från Halmstad kom det dessutom i morse larm om att över 200 sena förtidsröster låg kvar i Rådhuset. Röster som skulle ha skickats vidare till de kommuner där väljarna är skrivna, men som nu inte ingick i rösträkningen.

Och nu rasar svenskarna mot rösträkningen. Bara under onsdagsförmiddagen har det ringt över 600 personer till Valmyndigheten.

– Det ringer folk stup i kvarten som undrar hur man överklagar resultatet och ställer frågor om hur räkningen går till. Vi gör inget annat än att svara i telefonen, säger Hans Lejsäter, handläggare på Valmyndigheten.

"Katastrofala följder"

En av dem som ska överklaga valresultatet är Marcus Carlsson från Stockholm. Han satt 35 minuter i telefonkö innan han kom fram till Valmyndigheten i förmiddags.

– I en demokrati måste alla röster räknas, det finns alldeles för mycket oegentligheter som har förekommit med rösthanteringen runt om i landet. Det kan i slutändan få katastrofala följder med att ett parti som jag tycker är odemokratiskt får avgörande röster i riksdagen.

Marcus Carlsson kommer att överklaga riksdagsvalet i Stockholm, Värmland, Halland, Kronoberg och Göteborg.

– När det skiljer så lite har vi en skyldighet att se till att det blir rätt. Det vore ju katastrof om de som blivit valda till regeringsmakten inte får möjlighet att utöva sin politik på grund av felaktigheter i rösthanteringen, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010