Island vill förbjuda manlig omskärelse

Foto: MW47 / iStockphoto
NYHETER

Island kan bli först i Europa att förbjuda icke-medicinsk omskärelse av pojkar.

Brottet ska ge upp till sex års fängelse, om liberala Framstegspartiets förslag blir verklighet.

Förslaget ska ha brett stöd hos befolkningen, säger parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdóttir enligt The Guardian.

Manlig omskärelse som görs av andra skäl än medicinska ska förbjudas på Island, tycker liberala Framstegspartiet, skriver The Guardian.

Förslaget har lagts fram av parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdóttir, som enligt tidningen reagerat då hon fick veta att kvinnlig omskärelse förbjöds i landet redan 2005.

– Om vi har lagar som förbjuder omskärelse av flickor, borde vi göra likadant för pojkar, säger hon, enligt The Guardian.

Upp till sex års fängelse

I förslaget lyfts pojkarnas rätt att välja själva fram. Det står ocksåatt ingreppen ofta utförs i privata hem där den medicinska säkerheten inte kan garanteras.

Den som utför ingreppet utan medicinska skäl på en pojke under 18 år ska enligt förslaget kunna få fängelse i upp till sex år. Det finns i dag inget liknande förbud mot manlig omskärelse i något annat EU-land, men Silja Dögg Gunnarsdóttir hoppas enligt The Guardian på att andra länder ska följa efter om förslaget blir verklighet.

Kritiseras av religiösa representanter

Förslaget har mött kritik från islamska och judiska representanter, som enligt tidningen är oroliga att förslaget ska öppna upp för antisemitism och islamofobi, och drar paralleller till diskussioner om ceremoniella slaktmetoder.

Biskopen för den isländska kyrkan, Agnes M. Sigurðardóttir säger till isländska RÚV att lagförslaget riskerar göra gällande att judar och muslimer är engagerade i en kriminell religion och att personer som bekänner sig till religionerna känner sig ovälkomna i landet.

Hon framhåller dock att frågan är tudelad och att pojkarnas medicinska säkerhet är viktig, men att den kan säkerställas via ett hälsovårdssystem som tillgodoser behoven hos olika kulturer och kulturer.

Brett stöd på Island

Enligt Framstegspartiets Silja Dögg Gunnarsdóttir ska förslaget emellertid ha ett brett stöd hos såväl parlamentet som befolkningen, skriver The Guardian.

Förslaget ska debatteras i Alltinget de kommande veckorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Island