Orkansäsong hotar Haiti med ny katastrof

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi är i en kapplöpning med tiden”

Tälten och presenningarna är inte tillräckligt skydd när orkansäsongen kommer till Haiti. Nu fruktar man att landet står inför ännu en katastrof.
Foto: Foto: SCANPIX
Tälten och presenningarna är inte tillräckligt skydd när orkansäsongen kommer till Haiti. Nu fruktar man att landet står inför ännu en katastrof.

Trots utlovade miljarder och en aldrig tidigare skådad hjälpinsats är en andra katastrof på Haiti troligen oundviklig, säger en chefssamordnare för USA:s bistånd.

Hotet kommer från den annalkande regn- och orkansäsongen.

Tälten och presenningarna är otillräckliga för att skydda de tiotusentals hemlösa människorna som överlevde skalvkatastrofen den 12 januari, sade Sam Worthington vid Interaction på torsdagen. De provisoriska bostäderna är inget skydd mot kommande regn och orkaner. Det bäddar för en ny katastrof enligt Worthington.

Många bor på farliga platser

– Vi är i en kapplöpning mot tiden och trots att ett stort antal människor flyttas räknar jag sorgligt nog med att många bor på farliga platser.

Worthington konstaterar att lägren vuxit upp i mycket branta sluttningar och förutser jordskred och dödsfall under den kommande regnperioden.

– Man det är inte så lätt att flytta på de hundratusentals människorna där.

Sam Worthington samordnar genom Interaction den hjälpinsats från USA som är oberoende av regeringen i Washington. Han har varit på Haiti i flera veckor, studerat situationen och samtalat med höga regeringstjänstemän – inklusive president René Préval.

TT-AFP

Publicerad: