”Justitieministern vill urholka rättssäkerheten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-20

Asks förslag splittrar Atonbladets läsare

Åsikterna går isär bland läsarna när det gäller Beatrice Asks förslag om att hänga ut misstänkta sexköpare.

Idén att skicka hem ett lila kuvert till de misstänktas hem sågas av 56 procent.

"Intressant av självaste justitieministern vill urholka rättssäkerheten", skriver en läsare.

Skicka gredelina kuvert till dem som är misstänkta för sexköp, föreslog Beatrice Ask under ett seminarium på torsdagen.

Om en person misstänks för ett brott skickas ett brev hem till personen. När det gäller misstänka sexköpare är det inte ovanligt att den misstänkte ber att få kuvertet skickat till kontoret eller till en annan adress. I en debatt på ett seminarium i riksdagen tog Beatrice Ask (M) upp en möjlig lösning på problemet – att alltid skicka breven till folkbokföringsadressen och att dessutom lägga breven i gredelina kuvert.

Det skulle göra det svårare för sexköparna att dölja sin brottslighet för familjen.

Majoritet säger nej

Drygt 60 000 läsare har svarat på webbfrågan om uthängningen av sexköpare. Ställningen är jämn; 44 procent tycker att sexköpare ska hängas ut. 56 procent tycker inte att sexköparna ska hängas ut.

Argumenten mot brevförslaget handlar mest om att någon som ännu inte dömts för ett brott inte ska hängas ut.

"Tragisk läsning och Beatrice Ask har givetvis vägt in alla konsekvenser detta medför, eller? Ska ett barn verkligen stå ensam med en sådan information? Bara tanken är skrämmande. Alla vet nu vad färgade kuvert kan komma att innebära och hur tror du inte B. Ask, att det då kommer att utnyttjas vid mobbing bl.a?”

"Tycker att våldtäktsmän och pedofiler ska hängas ut i första hand, eller ska dom komma lindrigare undan?"

"Ingen som ser det roliga i att man köper rosa/lila brev på bokaffären och skickar brev till sin "vänner"?"

"Så vi ska hänga ut folk innan dom ens bevisats skyldiga? Bara vid brottsmisstanke ska man förstöra livet för folk. Detta är ju ett av årets största klavertramp från en politiker! Hur tänker människan!

"Helt rätt"

Andra tycker att de färggranna kuverten är en bra idé.

"Folk som inte planerar att köpa sex någon gång borde inte ha något problem med det här förslaget"

"Underbart. Avslöja skitstövlarna och hoppas deras fruar/sambos slänger ut dem med huvudet före."

"Familjen ska få veta vad man håller på med. Mycket bra sätt att komma åt prostitutionen. Kanske dags att kriminalisera försäljning också."

"Varför tycker man synd om sexköpare? De bryter ju mot lagen och då ska breven skickas till deras bostad som för alla andra brottslingar. Finns ingen anledning göra undantag. När inte sexköparna tänker på sina barn, varför ska myndigheterna göra det?

"En man med familj som går till prostituerade utan fruns vetskap är en riktig fegis, dessutom kan frun, flickvännen bli smittad av diverse sjukdomar. Helt rätt att frun/flickvännen får veta vad mannen sysslar med så hon kan ta ställning ifall hon vill leva med en sådan man. Det bästa vore ju att alla sambos/fruar till män som köpt sex fick ett brev där det stod vad mannen gjort, då slapp man hänga ut någon med lila kuvert och kvinnan kan sparka ut karln fortare än kvickt."

ANNONS