Stockholmspolisen slutar utreda mindre bedrägerier

avVictor Stenquist

Publicerad:

I Stockholm inkommer mellan 100 och 150 bedrägeriärenden varje dag.

Nu kommer merparten aldrig att utredas.

Ärenden understigande 5 000 kronor ska i normalfallet inte hanteras fram till nyår, enligt nya riktlinjer, uppger Ekot.

De nya riktlinjerna uppges ska gälla i några veckor till, fram till nyår. Då ska Stockholmspolisen i regel inte utreda bedrägeriärenden som understiger 5 000 kronor.

Hundratals fall om dagen

Orsaken ska vara bristande resurser, enligt Sveriges radios Ekot.

Varje dag inkommer hundratals nya bedrägerifall bara i Stockholm, och ärenden som vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier och utländska investeringsbedrägerier finns bland kategorierna som högst sannolikt inte utreds.

”Kärvt läge”

De nya riktlinjerna bekräftas av Jessika Nilsson, chef för Stockholmspolisens bedrägerisektionen. De ska ha tagit fram redan i oktober och kan förlängas även efter nyår.

– Det togs därför att vi hade ett kärvt läge med en liten resurs och ett inflöde som hade ökat 15 procent jämfört med förra året. Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö. Så det här var ett sätt att hantera det helt enkelt. Och så jobbar vi aktivt i de här ärendena också.

Ekot: Men jobbar aktivt i dem säger du, det står ju här: ”lämnas utan åtgärd”?

– Ja, precis. Det innebär i nuläget. Men de ligger fortfarande öppna och kommer att utredas i sinom tid, säger Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen.  

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Bedrägeri

Brott

AB Voice