Psykisk ohälsa

Tuff press på socialsekreterare

Av: 

TT

Socialsekreterare Ulf Fogelström har flera kollegor som sjukskrivits på grund av den tuffa pressen. "Ofta är det på grund av hög arbetsbelastning och diffusa krav som ställs", säger han. Själv har han blivit hotad indirekt av en våldsam klient.
Socialsekreterare Ulf Fogelström har flera kollegor som sjukskrivits på grund av den tuffa pressen. "Ofta är det på grund av hög arbetsbelastning och diffusa krav som ställs", säger han. Själv har han blivit hotad indirekt av en våldsam klient.

NYHETER

– Vi har vetat om problemen länge.

Det säger socialsekreteraren Ulf Fogelström. Han har flera kollegor som sjukskrivits på grund av den tuffa pressen – och har själv blivit hotad indirekt.

– Otillräcklig tror jag att väldigt många socialsekreterare känner sig i sitt jobb. Det har jag själv definitivt upplevt, säger Ulf Fogelström som jobbat som socialsekreterare i snart tolv år i Stockholm.

Han beskriver en vardag med nya mål och ökade krav, som inte alltid motsvaras av att lika mycket resurser tillsätts, och har flera kollegor som blivit sjukskrivna av pressen.

– Ofta är det på grund av hög arbetsbelastning och diffusa krav som ställs, säger han.

Inte lämna åt sitt öde

Sedan flera år tillbaka ökar ärendena på en del enheter, och ibland även komplexiteten i dem med exempelvis mer psykisk ohälsa och ökad beroendeproblematik.

TT: Hur ser det ut när det hopar sig?

– Då behöver man ju snabbt göra en prioritering. Var är det mest brådskande, var är det mest akut. Och så får man jobba med de ärendena först. Det är en bedömning som i sig kan vara stressande. I bland döljer sig väldigt mycket under ytan.

Ofta är det också svårt att bara lägga ifrån sig pennan och gå hem, eftersom det handlar om människor. En person i akut bostadslöshet går inte bara att lämna åt sitt öde.

Hur tufft det är skiljer sig åt beroende på var man jobbar och också inom vilken enhet, tror Ulf Fogelström, som också är fackligt aktiv i Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.

– Är det mer akutstyrt är det ofta tyngre, så det kan se svårare ut för dem som jobbar där.

Stort allvar

Våld och hot förekommer, men är inte vardag. För fyra år sedan drabbades Ulf Fogelström indirekt, när hans sambo, som också jobbar inom socialtjänsten, blev hotad av en våldsam klient.

– Då hade den här personen i sin tur även letat upp mig och började skicka sms till mig med obehagliga meddelanden och indirekta hot. Det tog hårt på oss, att den här personen blandade in familjen, säger han.

Bådas arbetsgivare tog det hela på stort allvar och lät bland annat se över skyddet för de båda. De inväntar fortfarande rättegång mot mannen.

Han har också upplevt hot mot arbetsplatsen, bland annat bombhot, men framhåller att detta är mycket sällsynt förekommande.

Samtidigt uppfattar både han och kollegor att de ser vissa förbättringar i arbetsmiljön.

– Man har börjat jobba med de här problemen och försökt hitta alternativa arbetssätt. Det finns forskning som visar att det är på väg att bli lite bättre.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Psykisk ohälsa

Socialförsäkring

Akademikerförbundet