Man häktad för sprängdåd på skola

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Den man som misstänks för sprängdådet på en skola i Hässleholm har häktats. På bilden syns försvarsadvokaten Torgny Dahlberg (mitten) tillsammans med mannen.

Den 21-årige man som misstänks för att ligga bakom sprängdådet på Hässleholms tekniska skola har häktats misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Mannen har uppgett att han ville bli gripen.

Mannen häktades på lördagen av Kristianstads tingsrätt som även beslutade att han ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

– Det är brukligt och det gör man vid den här typen av brott, säger åklagaren Pernilla Tallinger på en presskonferens.

Mannen häktades misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och motsatte sig inte häktning.

Det var tidigt på torsdagsförmiddagen som polis och räddningstjänst skickades till skolan efter en kraftig detonation. Inledningsvis rubricerades ärendet som misstänkt terrorbrott, men det ändrades på eftermiddagen. Ingen människa skadades och den misstänkte mannen greps odramatiskt.

Ville gripas

Både mannens advokat och åklagaren bekräftar att mannen ville bli gripen.

– Den misstänkte har berättat att han ville bli gripen, säger Pernilla Tallinger som också säger att 21-åringen till viss del erkänt och uppger att han varit på platsen.

Enligt åklagaren var det två sprängladdningar av bombkaraktär som den misstänkte detonerade i en korridor på skolan. Advokaten och hans klient menar att det snarare handlade om två smällare.

– Jag vet inte säkert vad det var, och det vet ingen annan heller, så det får den tekniska utredningen ge vid handen. Min huvudman har lämnat en beskrivning och då har jag sagt att det handlar om kraftfulla smällare, säger mannens försvarare Torgny Dahlberg.

Oklart motiv

Motivet till dådet och varför mannen valde att utföra detonationen just på Hässleholms tekniska skola är ännu inte utrett. Enligt Torgny Dahlberg har hans klient inte haft för avsikt att skada någon på skolan.

– Riktigt varför han valde skolan vet jag inte. Men vill man få en effekt kanske man väljer ett ställe som passar. Han har berättat varför han ville bli gripen men det är ingenting jag vill kommentera, säger han.