Madagaskar

Expresidenter i valuppgörelse i Madagaskar

avTT

Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Invånarna i Madagaskar röstar om vem som ska bli landets näste president.

Två expresidenter ställs mot varandra när madagaskerna i dag röstar om vem som ska bli deras näste president.

I den första valomgången i november fick den före detta presidenten Marc Ravalomanana 35,4 procent av rösterna. Han rival och efterföljare Andry Rajoelina fick då 39,2 procent. Båda sidor påstod då att de var utsatts för valfusk.

Sittande presidenten Hery Rajaonarimampianina fick i den första valomgången endast 8,8 procent av rösterna.

Analytiker varnar för att oroligheter kan uppstå i det fattiga landet efter valet om den förlorande kandidaten inte accepterar resultatet eller om det sprids anklagelser om valfusk.

– Det finns falska id-kort och falska väljarkort som cirkulerar just nu. Om inrikesdepartementet inte gör någonting kommer det att bli problem, sade Ravalomanana i en tv-debatt före valdagen.

Både Ravalomanana och Rajoelina förbjöds att ställa upp i valet i 2013, som ett led i en överenskommelse med syfte att stabilisera läget i landet som skakats av återkommande kriser ända sedan självständigheten från Frankrike 1960.

69-årige Ravalomanana valdes till president år 2002 men blev tvungen att avgå sju år senare på grund av våldsamma demonstrationer som stöddes av Rajoelina. Han var då borgmästaren i huvudstaden Antananarivo. 44-årige Rajoelina tillsattes som president av armén och regerade till 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM