Det börjar osa hett runt Trump

NYHETER

När Donald Trumps personlige advokat döms till fängelse för brott begångna i fastighetsmiljardärens tjänst så börjar det osa hett runt presidenten. Bara ett av ett växande antal rättsfall.

Något som slår mot presidentens möjligheter att bli omvald.

Ingen betraktar Trump som en vanlig president. Därför kommer han undan med saker som normalt varit förödande för Vita husets hyresgäst.

Men med fängelsedomen på tre år mot Michael Cohen för att bland annat ha betalat för två kvinnors tystnad i syfte att underlätta Trumps val, så börjar det bli fläckar på kostymen även en hos en man med Trumps teflonkvaliteter.

1 av 3 | Foto: TT

Aldrig tidigare har presidenten varit så nära att knytas till ett brott.
Inte ser det bättre ut att Cohen hävdar att han betalade porrstjärnan Stormy Daniels och Playboy-modellen Karen McDougal miljonbelopp på direkt uppmaning av Trump.

Efter att den famösa videoinspelningen där Trump uttalar sig förnedrande om kvinnor med repliken "grab them by the pussy", blev känd i valrörelsen blev kandidaten orolig för att de två kvinnorna skulle berätta om sina sexuella möten med gifte Trump. En otrohetsskandal hade kunnat försvåra hans chanser att bli vald.

Trump motsäger sig själv

Då utbetalningarna skedde i syfte att hjälpa Trump bli vald till president är de att betrakta som kampanjbidrag. Detta redovisades aldrig. Dessutom överstiger de vida vad en enskild individ får lämna i bidrag.

Därför är utbetalningarna ett federalt brott.

Många sväljer inte Vita husets försvar att Cohen pekar ut Trump bara för att få ett lägre straff, därför att presidenten hela tiden ändrat sin historia.

Först hade han ingen aning om att utbetalningarna gjorts. Sedan ändrade han sig och hävdade att det handlade om ett "privat avtal" där inget brott begåtts. Nu hävdar han att vad än Cohen gjorde "var det på eget initiativ".

Det är uppenbart att presidents story inte håller. Republikanska kongressmän är alltmer ovilliga att försvara presidenten och föredrar att hålla tyst.

Gynnar sig själv

Än så länge är Trump inte själv åtalad för något brott i samband med utbetalningarna men den frågan är inte avgjord. Eftersom praxis hittills varit att en sittande president inte kan åtalas för federala brott är risken ändå liten att han ska åtalas.

Men fallet blåser under bilden av en president som är beredd att bända lagar och regler för att gynna sig själv.

En bild som förstärks av ett antal andra pågående utredningar kring presidenten och hans företag som kan sluta i domstol.

Presidenten misstänks för att ha tagit emot donationer från andra länder för att ordna sin presidentinstallation i januari 2017.

Trumps välgörenhetsstiftelse misstänks för "upprepade illegala aktiviteter" och har stämts av delstaten New York.

Trump privata fastighetsbolag, som han driver vidare trots att han är president men hävdar att han överlåtit de dagliga operationerna till två av sina sönder, misstänks bland annat för att ha hyrt ut 500 rum till lobbyister där Saudiarabiens regering stått för notan.

Säger nej

Bortsett från dessa fall fortskrider den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland för att få Trump vald.

Ett antal av Trump nära medarbetare har redan avgått eller erkänt brott. Där finns Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn, hans före detta kampanjchef Paul Manafort (även han dömd till fängelse) och förra utrikespolitiske rådgivaren George Papadopoulos.

I januari tar demokraterna över majoriteten i representanthuset vilket innebär att ett antal nya utredningar mot presidenten kommer att inledas.

Trump tvingas ägna alltmer kraft åt att försöka parera alla rättsliga tvister han är inblandad i samtidigt som han får allt svårare att knyta till sig kompetenta medarbetare. När stabschefen John Kelly slutade var det en rad tilltänkta kandidater som tackade nej. Till slut gav Trump jobbet till Mick Mulvaney men bara månaden ut. Vad som händer sedan vet ingen.

Med tanke på maktförhållandena i senaten är det inte troligt att demokraterna drar igång någon riksrättsprocess i en nära framtid. De hoppas i stället att alla rättstvister inför 2020 ska urholka förtroendet för Trump hos den del av väljarkåren som fortfarande kan tänka sig att rösta på honom.

avWolfgang Hansson