Bakning

Carolines pepparkaka gör succé

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

I Caroline Erikssons familj har det alltid varit tradition att bygga pepparkakshus.

Men med åren började Caroline tröttna på att ”bara” bygga hus.

I år har hon byggt en 130x90 centimeter stor replika av Alien – gjord i pepparkaka.

Under tre och en halv veckas tid har Caroline Eriksson, 31, arbetat med pepparkakan under kvällar och helger.

Att bygga pepparkakshus brukade alltid vara tradition i Carolines familj under uppväxten i Tyresö. Men på senare år har pepparkakorna blivit allt mer avancerade.

– Efter några år blev jag trött på att göra hus och började göra mer speciella saker som båtar och några filmskapelser, säger Caroline.

Gör svårare pepparkakor varje år

Sedan flera år tillbaka bor Caroline i Oslo. År 2013 deltog hon i en pepparkakstävling i Norge och sedan dess har pepparkakorna blivit mer extrema.

– Då byggde jag Optimus prime, transformerroboten, i pepparkaka. Jag vann tävlingen vilket var superkul och efter det har traditionen att göra en pepparkaksfigur varje år fortsatt. Jag försöker utmana mig själv och göra mer galna skapelser varje år, säger Caroline.

Årets pepparkaka är 130x90 centimeter stor.

– Den är inte riktigt helt klar och jag har fortfarande detaljer kvar som jag ska fixa. Sedan tänker jag nog kanske ta med den till jobbet. Där finns det en massa kreativa personer, så det hade varit lite kul att ställa den där. Den är väldigt stor också så den tar upp hela matbordet här hemma, säger Caroline.

”Alltid gjort annorlunda grejer”

Till vardags arbetar Caroline som 3D och motionartist, och jobbar bland annat med reklamfilmer och intron till tv-shower.

– När jag tänker tillbaka så kommer jag ihåg att jag alltid har gillat att skapa saker, men det har varit i alla möjliga material, som i lera. Jag gjorde Kalle Anka istället för vanliga snögubbar, legoskepp i jättestora storlekar och jag ritade jättestora real size-karaktärer och satte upp på väggen hemma. Så jag har alltid gjort lite annorlunda grejer.

”Kul att många är lika nördiga som jag”

Caroline har lagt upp bilder på sin Alien-pepparkaka på internet och har snabbt fått många positiva reaktioner.

– Efter 5–6 timmar på Reddit var jag uppe i 30 000 lajks, det är kul att det är många som är lika nördiga som jag, säger Caroline.

Men den största anledningen till att Caroline lägger ner så mycket tid på sina pepparkakor är för att det helt enkelt är så roligt.

– Det är lite tidskrävande att göra pepparkakan, men jag gör det för att jag tycker det är kul, säger hon.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakning

Pepparkakshus