SMHI varnar för ishalka på annandagen

avNiklas Eriksson

Publicerad:

En mamma och två barn fördes till sjukhus efter att en bil fått sladd i det hala väglaget.

Nu varnar SMHI för plötslig ishalka under annandagen.

– Det är det milda vädret som har kommit till Skandinavien som gör att det kan bli plötslig ishalka, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Vid 14.22 larmades räddningstjänsten till en trafikolycka i Gunnebo, utanför Västervik.

– En personbil har fått sladd i det hala väglaget och kört på fyra gångtrafikanter, säger Thomas Öberg, vakhavande befäl vid räddningstjänsten i Västervik, som ryckte ut till olycksplatsen till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En mamma och två barn, varav ett spädbarn i vagn, fördes till sjukhus med lindriga skador. För en kvinna i 70-årsåldern som var i sällskapet var skadeläget allvarligt, enligt vården.

Under juldagskvällen gick SMHI ut och varnade för att mer halka. Myndigheten har utfärdat klass 1-varning över stora delar av landet – Värmland, Dalarna, Jämtland, Västernorrland och delar av Gävleborg.

– Det är det milda vädret som har kommit till Skandinavien som gör att det kan bli plötslig ishalka. Eftersom vi fortfarande har minusgrader på vägarna kan regnet frysa när den når marken och då kan det bli problem, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– Det kommer inte så stora mängder regn, men det räcker med fuktig luft för att det frysa till på vägarna. Det är inget man ser, men det är livsfarligt. Så det finns stor risk för värre olyckor i morgon.

Enligt SMHI gäller varningarna från onsdag från lunch och framåt kvällen då det väntas underkylt regn och regn på kallt underlag.

Salva mot kyla - skadligt om du gör fel 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Trafik

AB Voice