Kvinnan som stal en bebis i Göteborg döms till fängelse

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 39-åriga kvinna som åtalats för olaga frihetsberövande av en bebis har i dag dömts till två års fängelse. Under rättegången i Göteborgs tingsrätt kom rätten fram till att hon hade ett likgiltighetsuppsåt.

Kvinnan grät när domen mot henne avkunnades.

Den 39-åriga kvinnan tog en barnvagn från en förskola i Hisings Kärra den 22 januari. I den låg en sex månaders bebis. Först två timmar senare hittades bebisen på en parkering vid köpcentret Bäckebol, Göteborg

Kvinnan greps och åtalades för olaga frihetsberövande. 
Idag hölls rättegången mot kvinnan och rätten beslutade att hon ska dömas till två års fängelse. 

1 av 8 | Foto: Henrik Brunnsgård
En 39-årig kvinna har dömts efter att ha stulit ett barn i en barnvagn. Bild från häktningsförhandlingen.

Åklagare Hedvig Lundblad, som kallar fallet unikt, yrkade på att kvinnan skulle dömas till två års fängelse. 
– Det är ett mycket litet barn som befinner sig i en försvarslös situation. Ingen annan påföljd än fängelse kan vara aktuell, sa Hedvig Lundblad, åklagare. 

Bebisens föräldrar var på plats i rättssalen. Mamman brast i gråt när hon berättade om skräcken när hon upptäckte att flickan var borta. 
– Jag tänkte på vad jag hade klätt på henne och var rädd att jag inte tagit på henne tillräckligt. Det var minusgrader och kanske låg hon ute någonstans.

När barnet hade varit borta en timme hade hon gett upp hoppet. Då sa hon till sin man: "Nu är det kört. Så lång tid ska det inte ta att hitta ett litet barn". 

Mamman förklarade att hon kollapsat av anspänning när dottern återfanns. 
– Vi blev inkallade in i ett rum på förskolan men fick inte veta varför. Då visade de en mobilbild på min dotter och frågade om det var hon. Jag bara föll ihop. Kroppen la av. 

Den 39-åriga kvinnan har hela tiden hävdat att hon inte hade något uppsåt att ta ett barn – hon skulle bara ha vagnen för att transportera saker.

Kvinnan var mycket ångerfull i rätten. 
– Jag sitter här med en fruktansvärd skam. Jag skäms så oerhört. Att be om förlåtelse är att begära för mycket, sa hon. 

Under eftermiddagen beslutade tingsrätten att kvinnan ska dömas till två års fängelse för olaga frihetsberövande och ringa narkotika brott. Hon ska också betala 12 000 kronor i skadestånd till barnet.

Kvinnan grät öppet när domen avkunnades.

Hennes advokat, Hans Billeskans, menar att hon borde ha friats från åtalet om olaga frihetsberövande eftersom hon inte hade ett uppsåt. Han säger till GT att de troligen kommer överklaga.

– Jag och min klient kommer att analysera domskälen lite närmare, men jag utgår från att domen kommer överklagas, säger Hans Billeskans.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM