Busschaufför Lena slängde av elev: ”Vi ska inte behöva uppfostra era barn”

Uppdaterad 2019-03-14 | Publicerad 2019-03-13

Busschauffören Lena Furuskog, 51, har länge kämpat med att få ungdomar att sluta smutsa ner på hennes arbetsplats. I måndags fick hon nog och slängde av en av eleverna som inte skärpte sig.

– Föräldrarna måste våga säga ifrån och ställa krav på sina barn, säger Lena Furuskog.

Lena Furuskog kör buss mellan Nässjö, Eksjö och Vetlanda på mornarna. Mellan Vetlanda och Eksjö är det många gymnasieelever som stiger på.

Hela hösten har hon fått tjata på ett gäng elever som upprepade gånger suttit med smutsiga och leriga skor på sätet, skräpat ner och tryckt in tomma brukar mellan sätena, något Vetlanda-Posten var först att rapportera om.

– Jag ska se till att det ser snyggt och prydligt ut när jag lämnar bussen, så det är jag som får plocka upp deras skräp, säger Lena Furuskog.

Slängde av eleven

Hon berättar att kollegor på bussbolaget har kontaktat rektorn på den aktuella skolan och rapporterat om de stökiga eleverna – men trots det har ingenting hänt.

I måndags fick hon nog och slängde av en av de stökiga eleverna på Eksjö resecentrum.

– I månader har jag gått bak och sagt att de måste skärpa sig. Jag sa att blir det ingen bättring så åker de av. Och där är vi i dag, nu slänger jag av dem, säger Lena Furuskog.

Lena Furuskog.

Ville nå ut till föräldrarna

Efter händelsen bestämde hon sig för att skriva en insändare till ”Ordet är fritt” i Vetlanda-Posten och dela med sig på Facebook om vad som sker på bussfärderna för att nå berörda föräldrar.

Lena Furuviks inlägg fick stor spridning och många har hört av sig till henne och tyckt att hon gjort helt rätt, att fler borde göra som hon och släppa av resenärer som missköter sig.

– Responsen har varit helt otroligt. Det har varit jättemånga som har hört av sig och tyckt att det var bra gjort.

”Vi ska inte behöva uppfostra deras barn”

Hon berättar att en av de berörda mammorna kontaktat henne och sagt att hon tyckte att vi skulle spela in filmer på bussförarnas vardag och visa i skolorna.

– Det är ju helt vansinnigt. Föräldrarna måste våga säga ifrån och ställa krav på sina barn. Vi ska inte behöva uppfostra deras barn. De ska veta hur man beter sig mot folk. Är det fler som resonerar som hon gör är det ju fruktansvärt.

Bad om ursäkt

Eleven som slängdes av under måndagen dök upp på bussen dagen efter. Lena Furuskog berättar att han hade gått fram till henne och bett om ursäkt för gårdagen.

– Jag blev jätteglad, det var ett stort steg att våga be om ursäkt.

Följ ämnen i artikeln