Företagens smygmöten med SD ger näringslivsvänlig politik

Under hemliga möten har näringslivet lyckats påverka SD:s politik, skriver Dagens Industri, DI.

En effekt av lobbyismen är partiets omvändning i frågan om välfärdsvinster – där man nu går på Alliansens linje.

– Det är säkert lättare att påverka oss, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesman till tidningen.

Decemberöverenskommelsen var ett sätt för riksdagspartierna att förhindra SD:s politiska inflytande.

Men medvinden för Sverigedemokraterna, SD, har gjort att näringslivet tagit en annan riktning – och börjat hårdvakta partiet.

Enligt DI:s kartläggning har framträdande branschorganisationer, bland annat Svenskt näringsliv och Almega, lyckats påverka SD:s politik markant efter en mängd hemliga möten.

Bland annat handlar det om frågor om vinster i välfärden, där SD vänt om och går på Alliansens linje, och förslaget om slopad fastighetsskatt på industrilokaler, skriver tidningen.

Svenskt näringslivs kommunikationsdirektör Lars Göran Johansson säger till DI att man behandlar SD på samma sätt som andra man vill påverka.

Frågan om välfärdsvinster sköts upp

Målsättningen med mötena för Almega, tjänsteföretagens branschorganisation, ska ha varit att man ville säkra en riksdagsmajoritet mot Vänsterpartiets hjärtefråga att förbjuda vinster i välfärden.

– Vi har ett uppdrag från våra medlemmar att göra det bästa möjliga. Vi kan inte tänka bort stora partier i riksdagen bara för att de har en del åsikter vi inte gillar”, säger Almegas opinionschef Ulf Lindberg.

”Säkert lättare att påverka oss”

Enligt DI har SD i flera fall kopierat intresseorganisationers förslag vilka man anammat till sin egen politik.

DI: Man får intryck av att om det gäller ett underutvecklat politiskt område så kan man påverka politiken om man hör av sig till er?
– Ja, det tror jag man kan göra, absolut. Det är säkert lättare att påverka oss, säger SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscars Sjöstedt till tidningen.

– Vi står i mitten i den ekonomiska politiken. Möjligtvis när man kollar på näringslivspolitiken och vissa skattefrågor för företag lutar vi lite till höger, säger Sjöstedt till DI.

Publisert: