Medlemmarna flyr Kommunal

Av: Christoffer Nilsson, Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Kommunal kallade till krismöte under fredagen efter Aftonbladet avslöjanden.

Samtidigt flyr fackförbundets medlemmar – de senaste dagarna har 1 400 medlemmar hoppat av.

– Antalet är långt över det vanliga, säger Kawa Zolfagary, pressekreterare på Kommunal.

Efter Aftonbladets avslöjanden om Kommunals spritfester och om lägenheter som delas ut till höjdare inom förbundet kallade förbundet till krismöte klockan 11 på fredagen. 

Alla kassörer, ordförande och lokalkontorschefer kallades till en videokonferens, uppgav Maritha Mähler, avdelningsordförande på Kommunal i Mellersta Norrland, för SVT Nyheter.

Strax efter klockan 16 på fredagen höll Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, presskonferens med anledning av uppgifterna blivit kändfa i och med Aftonbladets avslöjanden.

– Vi har kongress i maj 2016 och jag anser att jag i det här läget har ett ansvar att reda ut det som hänt, sa hon på frågan om hon tänker avgå från sin post.

Fackförbundet Kommunal är Sveriges största för yrkesverksamma och har cirka en halv miljon medlemmar. Många av dem verkar inom lågavlönade yrken vilket kan ha gjort att reaktionerna på publiceringarna blev särskilt starka i de egna leden.

1 400 har begärt utträde

Sedan skandalerna avslöjades har Kommunal drabbats av ett massavhopp. De senaste dagarna har cirka 1 400 medlemmar valt att lämna fackförbundet.

– I går, torsdag, begärde 700 medlemmar utträde och i dag har 700 ytterligare begärt utträde. Antalet är långt över det vanliga, säger Kawa Zolfagary, pressekreterare på Kommunal.

På Kommunals Facebooksida väller det in inlägg från upprörda personer. Många kräver ordförande Annelie Nordströms avgång.

Kravet på ledningen: avgå

I en debattartikel på Aftonbladet på fredagen gick tre erfarna fackliga företrädare ut med sina krav: Göran Gustavsson, skyddsombud och medlem i Kommunal i 25 år, Lars Henriksson, skyddsombud, medlem i IF Metall på Volvo Göteborg i 37 år, och Håkan Jörnborn, huvudskyddsombud på Kommunal i Jönköping, krävde att hela ledningen skulle följa kassören Anders Bergströms exempel och avgå.

”Kommunals ledning har nu sparkat den som haft fingrarna djupast i syltburken. Det enda rimliga nu är att även övriga tre i förbundsledningen avgår och att styrelsen tar över verksamheten fram till kongressen i maj. Men om vi ska slippa att sådant här upprepas, inom Kommunal och andra fack, krävs förändringar på djupet”, skriver trojkan.

På fredagen kunde Aftonbladet avslöja att Kommunal ger sina egna höjdare, ledande socialdemokrater och LO-toppar paradvåningar i de fastigheter man äger i centrala Stockholm. Man gör inte som andra hyresvärdar och lämnar hälften av lägenheterna till bostadsförmedlingen, utan har på 16 år inte släppt en enda hyresrätt till den vanliga bostadskön.

Publicerad: