Swish

Taxi, var god...swisha!

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

En taxichaufför erbjöd Johan, 25, att köra hem honom utan att sätta på taxametern. Men i stället för att få pengarna i fickan ville han ha pengarna direkt på sitt konto.

– Han sa ”antingen kör vi taxameter eller så swishar du mig en hundring”, berättar Johan.

Mobilapplikationen Swish gör det möjligt för personer att på ett enkelt sätt föra över pengar till andras konton. Men den kan också användas som ett sätt att slippa betala skatt för införtjänade pengar, erfar Johan, 25.

Han blev erbjuden att föra över pengar via Swish till en taxichaufför i Stockholm tidigare i veckan.

– Jag skulle ta en taxi från centralstationen och frågade om chauffören kunde köra hem mig. Han svarade ”ja absolut, antingen kör vi taxameter eller så swishar du mig en hundring”.

”Smidigt för chauffören”

Johan hade aldrig tidigare varit med om det och sa okej. Han fick mobilnumret och såg att pengarna hamnade på chaufförens privata konto.

– I flera olika städer har jag varit med om att man kan säga att man har 200 kronor och fråga om taxichauffören vill ha dem i stället för att köra med taxametern, men det här är skillnad. Nu frågade taxichauffören om jag ville göra det.

– Det är väl smidigt för då behöver de inte åka förbi någon bankomat så kunden kan ta ut pengar. Nu kommer pengar på deras konto och de kan använda dem direkt, säger Johan.

Medvetna om problemet

Taxibolagen är medvetna om att Swish kan användas i det här syftet.

– Jag var medveten om det redan när det dök upp för några år sedan. Det fungerar ju i princip som kontanter, säger Magnus Klintbäck, vd för Taxi kurir Stockholm.

Man försöker dock ha system som gör det svårt för taxichaufförerna att kunna utnyttja det. Till exempel genom GPS:er i bilarna som hela tiden skickar information om var de befinner sig, så att chaufförerna inte ska kunna köra bilen utan kunder.

– Men inget system är hundraprocentigt, konstaterar Carina Herly, press- och marknadschef på Taxi Stockholm.

De säger dock att det inte är särkilt vanligt förekommande att Swish används i det här syftet, men det håller inte Johan med om. Han har efter händelsen hört talas om flera personer som blivit erbjudna samma sak.

– Frågan är i hur stor utsträckning chaufförerna kan göra det innan någon märker det. Det måste ju vara svårare att dölja att det kommer in 5 000 kronor via Swish på ens konto varje månad än att få pengar i fickan, säger han.

Blir avstängda från bolagen

Förutom att chauffören bryter mot lagen genom att inte betala skatt för de förtjänade pengarna, bryter han också mot de avtal som taxibolagen har.

– Alla våra transaktioner ska vara kvittogenererade och vi förutsätter att alla följer våra regler, säger Carina Herly.

Samma sak säger Magnus Klintbäck:

– Taxametern ska alltid användas. De bryter mot lagen om de inte gör det, säger han.

Båda säger att om de får reda på att någon kört utan taxameter blir chauffören avstängd.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Swish

Taxibolag