Rattliga slår till mot BMW-ägare

avVictor Stenquist

1 av 3 | Foto: Privat
Ratten stals i den nya BMW:n.

Stephan Burmans nya BMW hade rullat 31 kilometer – då slog rattligan till.

Efter att ha härjat i Västsverige en tid genomfördes en ny stöldvåg i Borås under natten mot fredag.

– Man blir inte arg, man blir bara ledsen, säger han efter bilinbrottet.

I över tre månader hade Stephan Burman i Borås väntat på sin nya BMW.

Han hann sedan med att hämta den och ta en tur till affären, sedan skulle han utomlands på jobb.

Då rapporterade Borås Tidning om en stöldvåg som drabbat BMW-ägare i staden.

– Jag läste om stölden och bad min flickvän åka och kika på min bil, och visst, det hade blivit inbrott i den också, säger Stephan Burman till Aftonbladet.

En sönderruta var sönderslagen och ur bilen hade tjuvarna arbetat med precision. Monterat bort ratten, stulit styrboxen till navigationsutrustningen, plockat stereon och tagit annan värdefull extrautrustning.

– Jag hade ett par sprillans Rayban-glasögon för 1 500 spänn som de lämnade. De låg på sätet, men de sket i glasögonen, säger Stephan Burman.

Många drabbade

Under natten hade ytterligare en handfull ägare till nya BMW:s utsatts för liknande inbrott, enligt polisen i Borås.

– Vi har haft tekniska undersökningar och säkrat något litet spår. Det har skett under natten till fredag och de har ju verkligen lyckats hitta till de här bilarna, trots att någon adress varit ganska undanskymd, säger Jan Johansson, utredningsbefäl på krimjouren i Borås.

Polisen har ingen teori om hur ligan kunnat slå till på så många bilar under samma natt.

– Man misstänker ju att de fått adresserna på något sätt, men vissa platser har varit belägna så att man måste ha behövt åka in på gårdstomter för att se bilarna. Det är inte så att de bara sett dem stående på gatan, säger Jan Johansson.

Han uppger liknande tillvägagångssätt används i stöldvågor många gånger tidigare.

– Man har pangat rutan och vetat exakt vad man ska göra. De har inte brutit sönder ratten utan monterat ner den. Enligt den erfarenhet man har rör det sig ofta om ligor som för delarna till Baltikum.

För ett par veckor sedan råkade Robin Pettersson i Göteborg ut för exakt samma sak med sin BMW. Han tycker det är märkligt att ligan hittat till bilen, trots att den stått vid hans bostad i ett villakvarter i Alingsås, när den stått skriven på hans företag med adress i Göteborg.

– Jag hade den parkerad på uppfarten i ett radhusområde och det är fascinerande att de lyckats koppla bort larm och allt. De tog ratt och hela gps-systemet, airbagen och navigationspanelen man styr med, säger Robin Pettersson.

Även när hans bil råkade illa ut ska flera andra BMW-ägare råkat ut för samma sak, uppgav både polis och bärgare för honom då.

Oroliga för spårning

Både Robin Pettersson och Stephan Burman är oroliga för att ligan lyckats spåra bilarna via fordonens inbyggda positionssystem.

– På något sätt har de lyckats spåra upp bilarna på ett snabbt och enkelt sätt, säger Stephan Burman.

Han fortsätter:

– Jag hoppas BMW kollar information i sina spårloggar för att se om det skett sökningar i samband med inbrotten. I så fall borde de gå ut med information så att andra har möjlighet att stänga av sina spårfunktioner.

Polisen i Borås uppger att man inte har någon närmare information om hur rattligan på kort tid lyckas spåra upp bilar av samma modell och slå till på kort tid.

Jan Johansson vid polisen i Borås uppmanar bilägare att hålla extra koll på sina bilar.

– Har man inget garage att ställa dem i får man försöka ha den på parkeringsplats eller garageinfart med rörelsestyrd lampa som ställs upp. Annars är det väldigt svårt att skydda sig, säger han.

Aftonbladet har sökt BMW som lämnat en skriftlig kommentar:

”Som en leverantör av premiumprodukter så är vårt fokus på att kunderna får bästa möjliga service och ett tryggt bilägande, därför tycker vi att det är väldigt olyckligt och tråkig när sådant händer. För tryggheten arbetar vi tillsammans med försäkringsbolag och Polisen för att förhindra denna typ av brott. Exempelvis DNA-märker vi flertalet av våra modeller för att avskräcka och därmed förhindra stölden. En bil utrustad med BMW Connected Drive går inte att spåra”, skriver BMW:s informationschef Peter Maier.

ARTIKELN HANDLAR OM

BMW

Inbrott