Boverket

Samlar partierna för nytt miljonprogram

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Kaplans plan: Bygga 700 000 lägenheter

Mehmet Kaplan samlar oppositionen för att lösa bostadskrisen.

Planen: Ett nytt miljonprogram med 700 000 bostäder.

– Vi ska luckra upp det ideologiska skyttegravskriget mellan partierna, säger bostadsministern.

Bostadsbristen i Sverige är akut. Enligt Boverkets larmrapport från i höstas behövs det 75 000 nya bostäder årligen fram till 2025.

Och än så länge byggs det på tok för lite för att ens komma i närheten av den nivån.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har nu bjudit in Allianspartierna och Vänsterpartiet för att tillsammans lösa krisen. Ambitionen är att skapa en blocköverskridande överenskommelse som sträcker sig längre än en mandatperiod.

– Det glädjer mig att partierna har tackat ja. De första samtalen hålls på måndag, säger Mehmet Kaplan.

Överväger sanktioner

Kaplan vill bygga 700 000 nya bostäder fram till 2025 och liknar projektet med ett nytt miljonprogram. För att få fart på byggandet vill han ge staten ett större helhetsansvar, förenkla regler och investera i bostadsbyggande.

– Jag är själv uppvuxen i miljonprogrammet. Det har sina kvaliteter, men det finns saker som skulle kunna ha gjorts bättre, säger han och poängterar att det handlar om att bygga rätt från början – ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Kaplan tänker också ställa hårdare krav på kommunerna och utesluter inte sanktioner mot de som vägrar bygga.

– Många kommuner gör inte tillräckligt utan förlitar sig på att grannkommunen ska bygga. Utgångspunkten är att det inte ska behövas sanktioner, men om det inte räcker är jag inte främmande för att vi måste se vad som går att göra på den biten också.

Krävs investeringar

I höstas sa du att de ideologiska motsättningarna var för stora för blocköverskridande samtal. Vad har hänt sedan dess?

– Boverket har uppdaterat sina siffror, nu talar man om att det behövs 700 000 nya bostäder, det var inte länge sedan det låg på hälften. Flera företrädare från oppositionen och branschen har börjat tala i samma tonart. Det tycker jag är bra. Det behövs ett samarbete för att lösa det här.

Oppositionen vill ha ännu fler regelförenklingar. Öppnar du för det?

– Definitivt, vi måste vara öppna för att se och pröva varje regel mot den verklighet som finns i dag. Men endast regelförenklingar skapar inte 700 000 bostäder, det krävs investeringar också.

Tuff situation

Ser du inte en risk att regeringen tappar bostadsfrågan med en blocköverskridande överenskommelse?

– Det är viktigare att vi bygger bostäder. Vi behöver bygga motsvarande ett nytt miljonprogram och det klarar man inte av genom att ha skyttegravsliknande verksamhet partierna emellan. Här behövs en större vision.

Mehmet Kaplan räknar med att bygget av 52 000-53 000 bostäder kommer att påbörjas i år. Det är fler än förra året men betydligt färre än vad som behövs enligt Boverket.

Vilket råd har du till den som behöver en bostad men inte har råd att köpa?

– Det är en jättetuff situation. Jag känner flera vänner som har barn som skulle vilja flytta hemifrån. Det är för ungdomar och studenter vi nu bygger, det har varit eftersatt under en lång tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Bostadsnöden löstes med massbygge: Miljonprogrammet

ÄMNEN I ARTIKELN

Boverket

Mehmet Kaplan