”Låt oss inte ens tänka tanken att han blir vald”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hillary Clinton till Aftonbladet om Donald Trump

1 av 11

AMES, IOWA. Han är hennes största konkurrent till presidentposten.

Men inte en enda gång nämner Hillary Clinton ­Donald Trump vid namn.

När Aftonbladet frågar vad som händer om han blir president är hon ­tydlig:

– Låt oss inte ens tänka tanken att han blir vald.

Hon är över en timme försenad. Publiken inne i universitetsbyggnaden i samhället Ames väntar tålmodigt.

– Vi flög hit från Kalifornien, säger 49-årige Robert Johnson, som tagit med sig 15-åriga dottern Abby till eventet.

– I mitt tycke är hon den enda kandidaten som inte är galen, fortsätter han.

En bit bort sitter nioårige Leo och ritar på ett plakat.

– Jag tycker att det är dags med en kvinnlig president, vi har aldrig haft det.

Dottern med på scenen

Pressen, som reser i skytteltrafik mellan olika event, är mer otålig än den övriga publiken. En man, ansedd journalist på en av USA:s största tidningar, funderar på om presidentkandidatens försening beror på att hon sitter i krismöte med anledning av den pågående diskussionen om hennes email från sin privata server.

Plötsligt börjar låten ”Shake it off” med Taylor Swift att spela i högtalarna.

– Passande, säger en annan journalist.

– Hon har ju en hel del hon behöver skaka av sig. 

Precis då gör Hillary Clinton slutligen entré, en timme och sex minuter efter utsatt tid.

Med sig på scenen har hon dottern Chelsea Clinton, som vinner väljarhjärtan med att klappa på sin gravida mage och säga att detta blir första gången hon röstar som mamma och att ingen blir en bättre president än Hillary Clinton.

Överlevde massaker

Hon följs av astronauten Mark Kelly som vinner väljarhjärtan genom att dra rymdskämt som ”I come in peace” innan han blir allvarlig och säger att ingen blir en bättre president än Hillary Clinton. Efter honom kommer astronautens fru, den före detta kongressledamoten Gabby Giffords, som även hon säger att ingen blir en bättre president än Hillary Clinton. Giffords, som överlevde en massaker i Tucson 2011 där sex personer miste livet och hon själv blev skjuten i huvudet, vinner sedan väljarhjärtan genom att säga ”Jag har numera svårt för att tala, men jag hoppas innerligt på att få säga två ord snart: Fru President”.

När det väl blir Hillary Clintons tur att prata nämns de pågående kontroverserna om email och Benghazi inte med ett ord. I stället hinner hon på trettio minuter berätta hur hon skulle ändra USA:s vapenlagar, hur hon skulle göra USA till en miljövänlig supermakt, hur hon skulle satsa på rymdprogram, besegra terrorgruppen IS, fixa jobb, rädda ekonomin och göra landets kvinnor starkare.

– En liten flicka frågade mig ’om du blir flickpresident får du lika mycket i lön som en pojkpresident?’ Jag sa att jag behövde fundera på det en minut, och sedan svarade jag att jo, det står skrivet någonstans att man ska ha samma lön på det jobbet, och så borde det vara överallt, säger Hillary Clinton.

Nämner aldrig namnet

Hon nämner aldrig namnet Donald Trump, mannen som enligt alla mätningar i nuläget är det största hotet i kampen om presidentposten. Hon kritiserar ”vissa republikaner” som vurmar för vapen och som kritiserar muslimer, men är noga med att aldrig säga hans namn.

– Det hjälper inte vår sak när republikaner hånar amerikanska muslimer, jag skulle till och med säga att det är farligt, säger hon.

– Vi måste förstå att vi behöver vara enade tillsammans, tack för att ni vill vara enade med mig.

När talet är klart och folkets jubel lagt sig kommer hon fram till pressen. Även där vill hon hålla konkurrenten utanför diskussionen. På Aftonbladets direkta fråga vad som händer om Donald Trump faktiskt blir vald skakar hon bara på huvudet.

– Låt oss inte ens tänka på det, säger hon.

”Hon är så cool”

Hon ler åt att svenska läsare vill läsa om henne och ska precis svara på en fråga om sina egna planer på framtida samarbete länderna emellan när en amerikansk kollega bryter in för att fråga om hennes email.

Leendet stelnar och intervjun är över. Clintons assistenter föser henne vidare till fans som vill ta bilder innan presidentkandidaten susar iväg för ännu ett möte, i ännu en mindre stad i Iowa.

Kvar finns ett sextiotal journalister med obesvarade frågor, och än fler glada fans.

– Hon är så cool, säger Celia, 10 år, som gjort en pannband med bilder på kandidaten.

– Jag gillar hennes idéer. Att hon vill införa lika lön för män och kvinnor är så bra, säger tioåringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE