Mannen erkänner att han satte eld på julbocken i Gävle

avGustaf Tronarp, Linnea Carlén

NYHETER

Dramatiska videon visar hur gärningsmannen fattar eld

1 av 2

Den fick stå över julafton – men mycket längre än så blev det inte.

I natt brann Gävlebocken ner.

På en video som Aftonbladet tagit del av syns hur den misstänkte gärningsmannen anlägger branden – och sedan själv fattar eld.

– Han har erkänt i förhör, säger Fredrik Berg vid åklagarmyndigheten.

En man böjer sig ner vid Gävlebockens ena ben. Efter bara några ögonblick flammar en kraftig låga upp. Branden sprider sig snabbt i halmen. Det tar inte ens 20 sekunder innan bocken har förvandlats till ett eldklot.

På en video från händelsen syns hur gärningsmannen springer bort från platsen direkt efter att det börjat brinna. När han kommit några meter bort fattar han själv eld.

Greps av väktare

Den misstänkte mannen greps av väktare i närheten av bocken. Vid gripandet ska hans hår ha varit brännskadat. Enligt polisen var också hans ansikte sotigt, och kläderna luktade bensin. Mannen ska ha burit en rånarluva, och haft tidningspapper och tändare på sig.

– Han behövde inte uppsöka vård, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl på polisen i Gävleborg.

Den gripne 25-åringen är hemmahörande i Gävle. Han var berusad vid gripandet.

– Han har legat för tillnyktring sedan gripandet och kommer att förhöras under dagen.

Mannen är misstänkt för grov skadegörelse.

Sent på eftermiddagen uppgav Fredrik Berg vid åklagarmyndigheten att mannen erkänt brottet.

– Han har erkänt i förhör och efter det har åklagaren fattat beslut om att frige honom. Han är fortfarande misstänkt, men eftersom bocken är nerbrunnen anses väl återfallsrisken vara låg.

Kan vara två gärningsmän

Väktarna som grep den misstänkte säger sig ha sett ytterligare en person i samband med branden. Denne söks nu av polis.

– Det finns uppgifter om att det kan ha varit två gärningsmän, men det är inte bekräftat. Vi tittar på det, säger Johan Fredriksson.

Larmet om branden kom in vid 03.15 i natt.

– Så fort larmsamtalet om att bocken står i lågor kommer in så vet vi att det redan är försent. Trots att vi har väldigt kort utryckningssträcka så hinner det alltid ta sig så pass att det inte går att rädda, säger Pär Törnhult, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Vid 04-tiden hade bocken släckts.

– Skelettet står väl kvar, men den är helt nerbrunnen.

Fanns det någon risk för att branden skulle sprida sig?

– Det ligger en restaurang med trädäck 30-40 meter från bocken, och det flög gnistor dit. Men lyckligtvis tog det sig inte, säger Pär Törnhult.

Premiär 1966

Det var 1966 som halmbocken intog Slottstorget i centrala Gävle för första gången. Sedan dess har bocken rests vid första advent varje år. Synnerligen ofta har Gävlebocken slutat sina dagar i lågor.

Det beklagar Pär Törnhult på räddningstjänsten.

– På ett personligt plan anser jag att det som skett är väldigt tragiskt. Jag har barn som är i den åldern att de uppskattar bocken väldigt mycket. Det är en fin symbol för Gävle som förgyller stadsmiljön.

I nuläget är det inte känt om, och i så fall när, åtal kommer väckas för bockbranden.